Hrvatski radio

Radio Pula

Informatika 2018. u osnovne škole

18.08.2017.

17:19

Autor: Tatjana Kaštelan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Struka ali i gospodarstvenici već godinama upozoravaju na to da u informatičko doba informatika ne može biti samo izborni predmet. Ovih dana za sve je stigla dobra vijest - informatika će od iduće godine biti obvezni predmet.

Gotovo svaka prijava za posao traži informatičku pismenost. Prema istraživanju portala MojPosao, i prema riječima Maje Mahovlić, u oglasima za posao traže se informatičke osnove. Neke druge stvari tu nisu više toliko u fokusu.

No, jedan sat informatike u srednjim školama te nijedan u osnovnim kod nas ne idu u prilog tome. Najbolje to znaju sami srednjoškolci. Mark i Tin i sami kažu da je danas programiranje jedno od najtraženijih zanimanja u Europi – dok se u učionici o tome ne uči dovoljno.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja ovih je dana stigla najava da se od iduće školske godine, dakle 2018-e, uvodi informatika kao obvezni predmet u osnovne škole. Najprije bi se uvela u pete i šeste razrede – i ako analiza pokaže da nema problema – za dvije bi godine bila obvezan predmet za sedme i osme razrede.

Školski sindikat Preporod podupire uvođenje informatike, no u njemu ističu da je riječ o djelomičnom rješenju problema. Čelnik sindikata Željko Stipić kaže kako je to jedno od rješenja koje je inače predviđeno cjelovitom kurikularnom reformom i koje će puno toga u našim školama popraviti.

Kurikularna reforma je potrebna, kaže profesor doktor znanosti Soumitra Sharma. "Reforme su nužne ali one moraju biti u hodu. Ne može se reći 'nožem odrežite, od danas su reforme'. Nego one moraju biti kontinuirani proces, sastavni dio poslovanja i svakodnevnog života.", ističe profesor Sharma.

Uz to, taj proces treba modernizirati i uskladiti s tehnološkim intelektualnim razvojem društva u globalnom smislu, kaže profesor Sharma. Prvi koji će doći u taj sustav više će žrtvovati za naredne generacije. Treba požuriti. Informatika je dio života i globalnog sustava. No u obrazovanje, znanost i razvoj, očito je, ne ulaže se dovoljno.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.