Hrvatski radio

Radio Pula

Inozemni pčelari na našim pašama

22.06.2015.

12:34

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon lanjske iznimno teške pčelarske godine pčelari su sa zabrinutošću čekali proljeće i što će im ono donijeti. Istarski su pčelari za sada zadovoljni i količinama i kakvoćom meda. No, pred njima su novi izazovi. Čini se kako će domaće paše uskoro morati dijeliti s inozemnim pčelarima.

I dok istarski pčelari, baš kao i dalmatinski te oni u Zagorju, rade na tome da zaštite izvornost meda sa svog područja, stigli su prvi upiti inozemnih pčelara za dolazak na njihove paše. Za sada su zainteresirani Slovenci ali uskoro se može očekivati i zanimanje nomadskih pčelara iz Austrije, procjenjuje predsjednik pazinske pčelarske udruge Lipa Ranko Anđelini. Inozemnim pčelarima to bi omogućilo produžavanje sezone pčelarenja, koja je kod nas duža nego kod njih, a domaće pčelare očekuju novi problemi.

Pčele se unutar Europske unije načelno mogu slobodno seliti, no budući da legislativa nije do kraja razrađena, države članice ipak samostalno reguliraju to područje. I za sada uglavnom ne odobravaju pčelarenje u svojim zemljama. Stoga upite za dolazak inozemnih pčelara na naše područje treba shvatiti i kao svojevrsni pritisak da se ovo pitanje konačno riješi na razini Europske unije.

Poslušajte tonski prikaz.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

14 h

SLUŠALICE

OŠ CENTAR