Hrvatski radio

Radio Pula

Internetom do radne snage u ugostiteljstvu

30.05.2018.

15:50

Autor: Tatjana Kaštelan

(foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

(foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Gorućem problemu nedostatka kvalitetne radne snage u turizmu Istra pokušava doskočiti pilot projektom koji upravo kreće iz Pule. Riječ je o pro aktivnoj mjeri zapošljavanja umrežavanjem poslodavaca i radnika a osmislili su je Grad Pula i portal Gastroposao.

Istarski ugostitelji mjesecima apeliraju mjerodavnima da je kvalitetnu radnu snagu sad već nemoguće naći. To dovodi u pitanje turističku sezonu koja bi prema najavama trebala oboriti prošlogodišnji rekord.

Konkretnih mjera nije bilo, danas je ipak jedna predstavljena u Puli, a riječ je o internetskom spajanju poslodavaca i radnika putem portala Gastroposao.eu. Istarski ugostitelji žedni za radnom snagom nestrpljivo kreću u njegovo korištenje.

Predsjednik ceha ugostitelja i turističkih djelatnika istarske Obrtničke komore Dušan Černjul ističe kako je dobro da se nešto pokrene i jer ljudi napuštaju grad. 540 je ugostitelja na području Puljštine, neka svaki treba samo jednoga, to su velike brojke, riječ je o potražnji i nekoliko tisuća ljudi. Sezona će biti kritična, dodaje Černjul, pogotovo što se kvalitete tiče.

Grad Pula s 90 posto pomaže u objavi natječaja za posao. Nema papirologije, za prijavu i korištenje ne treba biti napredno informatički pismen a za sto kuna umrežavaju se poslodavac i radnik.  Interes je već velik, ističe Zoran Šimunić, voditelj projekta Gastroposao.eu.

Riječ je o jedinom strukovnom portalu, čak i u svijetu ima malo ovakvih portala u sektoru turizma i ugostiteljstva, pojašnjava Šimunić. Korištenje je jako jednostavno, nema papirologije a ako ste iz Pule možete riješiti svoj problem na jeftin i brz način.

Zašto se toliko čeka na mjere poticanja zapošljavanja u strateškom sektoru, unatoč tomu što se o problemu u turizmu govori jako dugo? – Pulski gradonačelnik Boris Miletić odgovara kako je za problem hrvatskog turizma kriva odluka Vlade koja je gotovo poduplala porez na dodanu vrijednost što je umanjilo izdvajanja za plaće.

Tajnica Udruženja obrtnika Istre Ester Jurinović kaže da će ova mjera pomoći u pronalaženju i neposrednom kontaktiranju između poslodavaca i radnika.

Projekt Gastroposao.eu sufinancirala je Europska unija s 200-tinjak tisuća eura a prve rezultate znat ćemo za otprilike mjesec dana.

Opširnije  poslušajte u nastavku.

U Puli predstavljen pilot-projekt Gastroposao.eu (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

U Puli predstavljen pilot-projekt Gastroposao.eu (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.