Hrvatski radio

Radio Pula

Interpretacijski centar Vlaški puti otvoren za posjetitelje

05.07.2021.

16:08

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Vlaški puti/ustupljena fotografija

Foto: Vlaški puti/ustupljena fotografija

Foto: - / -

Interpretacijski centar-ekomuzej "Vlaški puti" u Šušnjevici od danas je otvoren za posjetitelje. Zamišljen je kao mjesto na kojem će se predstaviti i valorizirati društvena povijest i tradicijska kultura šušnjevičkoga kraja s naglaskom na vlaški ili istrorumunjski jezik.

Vlaški jezik, koji je ujedno i službeni jezik Muzeja je visokougrožen jezik jer se prekinuo prirodni prijenos s roditelja na djecu. On nije samo lokalno blago nego i zaštićena nematerijalna kulturna baština Republike Hrvatske.

Ekomuzej Vlaški puti sastoji se od Interpretacijskog centra, Medijateke i tematskih staza „Putevima kontrabanda“.

U Mediateci će se odvijati edukativne radionice te će se moći pretraživati građa na vlaškom i žejanskom jeziku te digitalizirane publikacije o jeziku i jezičnoj zajednici, kao i publikacije sa zavičajnom tematikom. Kroz
interpretacijski centar i tematske staze „Putevima kontrabanda“ ispričati će se i priča o „kontrabandu“ i omogućiti posjetiteljima da prođu uzbudljivim rutama kroz Park prirode Učka.

„Kontraband“ ili krijumčarenje se odvijalo tridesetih godina prošlog stoljeća kada je za vrijeme talijanske vlasti proglašena „zona franca“ ili bescarinska zona u Kvarnerskoj provinciji. „Zona franca“ je obuhvaćala Rijeku, Opatiju, Ičiće, Iku, Lovran, Mošćeničku Dragu i Matulje i na tom je području roba široke potrošnje bila jeftinija nego u
okolnom području pa je nastala prilika za način preživljavanja švercanjem robe iz bescarinske zone.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

21 h

SLUŠALICE

Katja Mihoković