Hrvatski radio

Radio Pula

Investicije u istarsku željeznicu

08.12.2020.

20:27

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / -

Predsjednik Uprave HŽ putničkog prijevoza mr.sc. Željko Ukić i direktor Istarske razvojne agencije dr.sc. Boris Sabatti potpisali su Sporazum o suradnji s ciljem jačanja prometne povezanosti unutar Istarske županije uz korištenje više oblika prijevoza s fokusom na biciklistički i željeznički promet.

Od Sporazuma se očekuje da pridonese razvoju poduzetničkih i turističkih aktivnosti na području Istarske županije.

Uspostava zajedničke suradnje utemeljena je na sudjelovanju IDA-e i HŽPP-a u funkciji partnera na projektima ICARUS i MIMOSA,  u sklopu programa prekogranične suradnje  Italija – Hrvatska, čiji su ciljevi usmjereni na uvođenje informacijsko – komunikacijskih tehnologija, promjenu navika putnika u smislu poticanja korištenja ekološki prihvatljivijih oblika prijevoza te na multimodalnost, odnosno korištenje više oblika prijevoza u povezivanju obale i unutrašnjosti određenog područja.

- Potpisivanju Sporazuma  prethodila je analiza nedostataka i potreba za razvojem infrastrukture za lakšu mobilnost putnika na području Istarske županije, a obzirom na vrlo aktualno pitanje nedostatno razvijene željeznice u Istri, pokrenuta je inicijativa jačanja suradnje s HŽPP-om, kako bi se uz pomoć EU sredstava lakše omogućile investicije u infrastrukturu - rekao je direktor IDA-e dr.sc. Boris Sabatti.

- Osnovni je cilj te suradnje razvoj budućih pilot aktivnosti koje predviđaju iskorištenje potencijala razvoja željeznice, što će doprinijeti kako povezivanju i multimodalnosti, tako i dodatnoj promociji i turističkoj valorizaciji te razvoju novih proizvoda na teritoriju cjelokupne Istarske županije, uključujući i cikloturizam – dodao je Sabatti.

U sklopu projekta ICARUS do početka turističke sezone 2021. godine omogućit će se preuređenje vagona vlaka koji prometuje istarskom željeznicom za smještaj bicikla te tako kupnja opreme poput info panela i punionica električnih bicikla na područjima općina i gradova uzduž željezničke trase (gradovi Pazin, Poreč i Rovinj te općine Kanfanar i Lupoglav).

Aktivnosti će se objediniti u promotivni video kojemu je cilj potaknuti stanovnike, turiste i sve zainteresirane na istraživanje ljepota Istre, na čemu će IDA raditi u suradnji sa svim navedenim općinama i gradovima, s Turističkom zajednicom Središnje Istre te Istarskom razvojnom turističkom agencijom. 

Novim projektom Grada Rovinja i  Općine Kanfanar prenamijenit će se nekadašnja trasa željezničke pruge u biciklističku stazu, a IDA je sudjelovala u financiranju  pripremne dokumentacije. Navedena je ruta uključena u pilot područje projekta, s ciljem povezivanja te nove biciklističke staze sa željezničkim prijevozom.

- Održivost rezultata postignutih u sklopu projekta ICARUS osigurana je nadalje provedbom aktivnosti koje je IDA osmislila u strateškom projektu MIMOSA u tijeku. U istom će se tijekom iduće dvije godine  razvijati usluge za promociju područja i razvoj mobilnosti, što uključuje razvoj smart card sustava i platforme Via Istra. IDA je aktivnosti u sklopu ovih projekata osmislila u nadi da iste budu svojevrsni prvi razvojni korak ka revitalizaciji i modernizaciji istarske željeznice, za koju se očekuje da će na nacionalnoj razini biti prepoznata kao strateški važan razvojni prioritet pri programiranju Operativnih programa u budućem financijskom razdoblju od 2021. do 2027. godine - zaključio je Sabatti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.