Hrvatski radio

Radio Pula

13:43 / 14.03.2022.

Autor: HRT

Investicije Zavičajnog muzeja Poreštine

Muzej Poreštine/Poreč

Muzej Poreštine/Poreč

Foto: Logo/Pixabay / kolaž

U Zavičajnom muzeja Poreštine, najstarijoj muzejskoj ustanovi u Istri, početkom godine nastavljeni su radovi na konzervaciji i sanaciji muzejskog kompleksa zgrada. U tekućoj godini porečki muzej raspolaže s više od 3 milijuna kuna za kapitalne investicije, koje su, uz većinski udio Grada Poreča osigurali Ministarstvo kulture i medija u iznosu od 200.000,00 kuna i talijanska Regija Veneto kroz međunarodnu pomoć u iznosu od 16.000 eura.

U posljednjih nekoliko godina u obnovu Palače Sinčić uloženo je više milijuna kuna, čime je u potpunosti sanirano krovište i međukatne konstrukcije u potkrovlju, dok je u prizemlju provedena konsolidacija temelja te riješeno pitanje kapilarne vlage. 


Tijekom ove godine planiran je nastavak sanacije međukatnih konstrukcija bočnih prostorija te otvaranje i prezentacija arheološkog nalazišta u prizemlju. Najveći iznos rezerviran je za uređenje vanjske ovojnice zgrade odnosno uređenje fasade, čime će ta barokna palača napokon zasjati u punom sjaju.


Obnova Zavičajnog muzeja Poreštine osim konzervacije i sanacije zgrade uključuje i izradu novog stalnog muzejskog postava.