Hrvatski radio

Radio Pula

Istarska hitna služba ekipirana i spremna za sezonu

30.04.2018.

16:12

Autor: Tatjana Kaštelan

(foto: Duško Jaramaz/PIXSELL)

(foto: Duško Jaramaz/PIXSELL)

Foto: - / -

Istarska je hitna služba ekipirana za nadolazeću turističku sezonu. Spremni smo, kažu u Zavodu za hitnu medicinu Istarske županije, za zbrinjavanje povećanog broja građana te domaćih i stranih gostiju.

Kadra ima, po standardu hitne medicine, potom po nad standardu koji plaća Županija te po dodatnim standardima što ih plaćaju gradovi i jedinice lokalne samouprave.

Građani mogu biti mirni, ističe ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije, doktor Srđan Jerković. No, istovremeno se pozivaju na razumijevanje, jer događa se da miješaju hitnu s obiteljskim liječnikom.

Hitna služba nije zamjena za obiteljskog liječnika ili za neka kronična stanja, koja mi također obavljamo, no nama je prioritet zbrinjavanje onih kojima je ugrožen život i teško narušeno zdravlje. Poput naglo nastalih poteškoća u disanju, gušenja stranim tijelom, gubitak svijesti, iznenadna bol u prsnom košu, različite ozlijede nastale u prometu i van prometa, udar strujom, utapanja i tako dalje, ističe Jerković.

Građani trebaju znati i da kada nazovu 194 i razgovaraju s dispečerom ne znači da hitna istoga trena nije krenula prema njima ili mjestu događaja.

Čim zaprimimo poziv, pojašnjava Srđan Jerković, tim hitne medicine kreće prema mjestu, međutim veza se ne spušta zbog toga da se nekakva pomoć pruži toj osobi. Ako osoba ne diše da joj se kaže kako da je okrene, kako da započne disanje, masažu srca i tako dalje.

Nepotreban ili lažni poziv na broj 194 onemogućava pomoć onima čiji je život zaista ugrožen. Zato pitanja koja postavlja dispečer nisu bez razloga, već su potrebna da bi se pomoć pružila na vrijeme i na pravi način.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.