Hrvatski radio

Radio Pula

Istarska županija danas slavi svoj dan

25.09.2018.

08:49

Autor: Hrt/Radio Pula

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Foto: - / -

Svečanom sjednicom Istarske Županijske skupštine danas je u pazinskome Spomen-domu obilježen Dan županije. Bila je to prigoda da se podsjeti na 25. rujna 1943 kada su donesene povijesne Pazinske odluke o sjedinjenju Istre s maticom Hrvatskom.

Na svečansoti je istaknuto da je Istra u proteklih četvrt stoljeća izrasla u poželjno mjesto za život i jedinu Županija bez demografskih minusa. To je najača turistička regija sa razvijenom poljoprivredom, no regija u kojoj prerađivačka industrija ima najveći udio u BDP-u. Istarski župan Valter Flego kaže: " "I zato je nama očuvanje Uljanika i brodogradnje u Puli od starteške važnosti. Na Vladi kao najvećem pojedinačnom vlasniku je da nađe dugoročno održivo rješenje", istaknuo je Flego.

Predstavnici Vlade istaknuli su da se traži rješenje za očuvanje brodogradnje, te podsjetili da je vlada dala 716 milijuna kuna jamstva za sanaciju kao i jamstva za isplatu plaća. Anton Kliman izaslanik predsjednice RH ističe: "Očuvanje brodogradnje test je iskrenosti naše opredjenosti i sposobnosti da sačuvamo osnovu industrijsku, a samim time i ukupni gospodarski razvoj, što znači znanstveni, tehnološki i profesionalni razvoj", rekao je Kliman.

Istaknuta je važnost narodnosolobodilačke borbe i antifašsitičkog pokreta u koju su Istrani krenuli iz osjećaja za pravdu i željom za boljim društvom. Nažalost, naglašeno je, ekstremna desnica tu povijest želi iskriviti. Trebamo se ponositi svojom poviješću i njegovati antifašizam - poručeno je iz Pazina.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.