Hrvatski radio

Radio Pula

Istarska županija s dva milijuna kuna pomaže radu Kaštijuna

15.03.2018.

12:02

Autor: Nives Kalebić

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Foto: - / -

Kaštijun je s radom počeo početkom mjeseca, a da se suočava s problemima svjedoči i izostanak suradnje s tvornicom cementa u Koromačnu koja je trebala biti mjesto spaljivanja otpada. Istarska županija sada s 2 milijuna kuna pomaže poslovanju tvrtke Kaštijun.

Kaštijunu je krajem veljače odobrena kratkoročna pozajmica od 2 milijuna kuna s kamatom od 3 posto godišnje, koja će se obračunavati u slučaju da na vrijeme ne vrate novac. Pozajmica se odobrava na šest mjeseci, a daje je Istarska županija, koja je uz Grad Pulu, vlasnik Kaštijuna. Istarski župan Valter Flego kaže kako su novac pozajmili za tekuće poslovanje, odnosno kako bi se pokrili operativni troškovi, s kojima se odgališta susreće na početku rada.

Kaštijun je u redovitom pogonu od početka ožujka, no čini se kako početničkih problema doista ima. Odnedavno je poznato da nema alternativnu lokaciju za spaljivanje i preuzimanje gorivog otpada koji će nastajati u MBO postrojenju. Holcim iz Koromačna trebao je spaljivati trećinu smeća na Kaštijunu oko 70 tona dnevno, no sada ispada da Kaštijun nema dovoljno energetski kvalitetan otpad i ne udovoljava standardima Holcima pa se ovo poduzeće nije ni javilo na natječaj o preuzimanju gorivog otpada. Voditeljica marketinga i komunakacija u Holcimu Julija Škoro ističe kako je upravo to, a ne cijena razlog izostanka suradnje.

Stoga su na Kaštijunu najavili novi natječaj kako bi pronašli novu spalionicu koja će pristati sagorjevati njihov otpad. S druge strane, građane najviše muči konačna cijena odvoza smeća. Župan Valter Flego ističe kako će do korekcija cijena doći jer je dosadašnji sustav počivao na tome da se smeće bacalo na livadu, zatrpavalo ili zakopavalo.

Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun sutra će obići predstavnici resornog ministarstva i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Krajem mjeseca u obilazak Kaštijuna stižu i predstavnici Europske komisije kako bi provjerili je li se europski novac dobiven za rad odlagališta, utrošio da zacrtan način.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.