Hrvatski radio

Radio Pula

12:44 / 12.01.2021.

Autor: Tomislav Šikić

Istarske mažoretkinje na Crikvenica openu 2020

Pazin 1 (Foto: udruga Ritam grada/ustupljena fotografija)

Pazin 1 (Foto: udruga Ritam grada/ustupljena fotografija)

Foto: - / -

Istarske mažoretkinje iz Pazina, Žminja, Vodnjana i Pićna okupljene u Savez mažoretkinja Adriatika (AMA) odradile su 2020. godinu u vrlo prilagođenim okolnostima te su na kraju uspjele organizirati virtualno natjecanje u kojem su nastupile.

Natjecanje je održano tako da su, dok su to dopuštale epidemiološke mjere, mažoretkinje otplesale pred mobilnom komisijom koja je nakon obilaska svih udruga donijela konačnu odluku. Osim medalja po kategorijama, nagrađene su koreografije, pojedinci koji daju poseban doprinos a neke su djevojčice izabrane kao najbolje u svojim dobnim skupinama. Tako su posebne nagrade kod kadetkinja dobile Karla Škrgat iz Pazina i Paola Rovis iz Žminja, kod juniorki Veronika Škropeta iz Pazina te Žminjke Nika Orbanić, Karla Križman i Mihaela Bančić te seniorka Rea Lakošeljac. Najbrojnije natjecateljice su bile Žminjke koje su osvojile dva prva mjesta i to u duu pompon, dok su najviše prvih mjesta požnjele pazinske mažoretkinje okupljene u udrugu "Ritam Grada". Mlade su Pazinke bile tako najbolje u četiri kategorije – u mini formacijama mix i velikoj formaciji u pomponu za kadetkinje te kod juniorki u mini formacijama u pomponu i štapu, gdje su podijelile prvo mjesto s Opatijkama. Vodnjanke su bile najuspješnije kod seniorki u solo baton flagu i miniformaciji štapu, a Pićanke u solo pomponu kod kadetkinja.

Rezultati prema svim kategorijama:


Žminj: kadetkinje:  solo štap-2. mjesto, Paola Rovis;  duo štap-4. mjesto Emili Boljunčić i Julija Orbanić;  duo pompon-3.mjesto Nikol Galant i Lana Prusić; duo pompon-1.mjesto-Ani Brnelić i Paola Rovis;  solo pompon-2.mjesto-Ani Brnelić; solo štap tradicionalni-2.mjesto-Kimi Rabar;  mini formacija štap-2 .mjesto. Juniorke: solo pompon-Mihaela Bančić-zlatna klasifikacija;  trio štap-2.mjesto-Marija Udovičić, Nika Orbanić i Karla Križman. Mini formacija štap 2.mjesto. Seniorke: Solo štap-1.mjesto Rea Lakošeljac, 3.mjesto, Đeni Orbanić;  Solo baton flag-2.mjesto-Analina Starčić; duo baton flag-srebrna klasifikacija-Rea Lakošeljac i Natalia Šugar; duo pompon- srebrna klasifikacija-Đeni Orbanić i Natalia Šugar, solo pompon-srebrna klasifikacija-Đeni Orbanić; mini formacije pompon i štap-2.mjesto.

Vodnjan:  kadetkinje: solo štap-3.mjesto Marika Omanović, duo pompon Mila i Vita Vrtačić-2.mjesto; mini formacija štap-3.mjesto; juniorke:  solo štap: Ema Vrtačić-2.mjesto;  duo štap-3.mjesto-Nika Čović i Ema Vrtačić;  seniorke: solo štap-2. mjesto Elisabetta Borghetti; solo baton flag-Nina Bilić-1.mjesto;  mini formacija štap-1. Mjesto.

Pićan: kadetkinje:  solo pompon-1. mjesto Magdalena Burul;  solo štap Tina Zidarić-4. Mjesto; duo štap-3.mjesto-Heidi Lukšić i Tina Zidarić; mini formacije pompon i mix-2.mjesto;  Velike formacije štap i pompon-2.mjesto

Pazin: Mlađe kadetkinje duo pompon Lana Lukež i Laura Mrak-3.mjesto;  kadetkinje: Mini formacija mix-1.mjesto i nagrada za najljepšu koreografiju u kategoriji mini formacija;  Velika formacija pompon-1.mjesto; Juniorke:  Mini formacija pompon 1.mjesto; Mini formacija štap-podjela 1.mjesta s opatijskim timom;

Alijansa mazoretkinja Adriatika (AMA) osnovana je 2017. godine sa sjedištem u Pazinu, s ciljem promicanja mažoret i pompon plesa na području Istre i Kvarnera a kako bi se on približio i djeci u manjim sredinama. AMA je članica svjetske asocijacije mažoretkinja - International association of majorette sport (IAMS). Rad udruge je prepoznat prepoznala su djeca, roditelji, općine i gradovi u Pazinu, Žminju, Vodnjanu i Pićnu, Vrsaru, Poreču, Tinjanu, Lupoglavu, Roču, Buzetu, Opatiji, Lovranu, Mošćeničkoj dragi, Brešcima, Crikvenici i Selcu. Udruga dva puta godišnje organizira otvorene turnire mažoret plesa, čiji su sudionici, osim timova u AMA-i i djevojčice iz ostalih dijelova Istarske i Primorsko goranske županije te okolice Zagreba. 2018. godine u Opatiji AMA je bila domaćin Europskog prvenstva mažoretkinja i Europskog kupa u Opatiji. Velika se pažnja polaže na sportski duh, socijalizaciju i druženje  djece teje unatoč međusobnoj konkurenciji na natjecanjima odradili i nekoliko zajedničkih projekata i putovanja kao što su putovanja u talijanske Giulianovu i Perugiu te mađarski Gyor. U ovoj godini zbog apndemije nisu realizirana planirana druženja u Crikvenici, češkom Telču i bugarskoj Albeni. Unatoč ovogodišnjoj situaciji, mnogi timovi uspjeli su odraditi određeni broj treninga te natjecanje u nešto drukčijem obliku.  AMA-u je u 2020. Vodila predsjednica Tanja Gašparić uz pomoć dopredsjednice Lori Kardum i Kristine Vlastelin te tajnice Fiorele Nadišić Lakošeljac.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.