Hrvatski radio

Radio Pula

Istarske turističke ambulante počinju s radom 1. lipnja

28.05.2018.

15:52

Autor: Tatjana Kaštelan

(foto: Duško Marušić/PIXSELL)

(foto: Duško Marušić/PIXSELL)

Foto: - / -

Istarski domovi zdravlja i ove godine planiraju devet timova za rad u turističkim ambulantama. Još svi nisu oformljeni, no u Domovima zdravlja nadaju se da će do prvog lipnja ipak uspjeti, unatoč teškoj situaciji zbog nedostatka medicinskog kadra.

Od prvog svibnja odnosno s početkom lipnja u Istri s radom kreću turističke ambulante; i ove godine planirano je formirati devet timova, prema ispostavama Istarskih domova zdravlja. U četiri ispostave djeluju dva tima; u Umagu, Poreču, Rovinju i Puli te u Labinu jedan tim.

Riječ je o timovima obiteljske medicine koje čine liječnik i medicinska sestra. Manjak je liječnika i sestara te je svake godine situacija teža, ističe ravnatelj Istarskih domova zdravlja, doktor Ante Ivančić.

Planiramo početkom šestog mjeseca u svim ispostavama početi s radom, no nismo još popunili sve te timove. Za sada je sigurno da imamo za Rovinj, za Poreč i za Pulu, za Umag ide malo teže, jer fali i doktora i sestara. No, optimistčni smo da ćemo i to uspjeti, dodaje Ivančić.

Treba znati da, ako se ne otvori posebna turistička ambulanta tijekom ljeta, ne znači da turista nitko neće primiti u ordinaciji obiteljske medicine ili pedijatrijskoj, podsjeća ravnatelj Ivančić. Turistička ambulanta, naime olakšava boravak te podiže kvalitetu boravka turista na našem prostoru.

Sustav na državnoj razini nije dobro uređen, naime, organizaciju turističkih ambulanti trebalo bi sustavno urediti, pojašnjava Ante Ivančić. Koliko god se Hrvatska trudi biti turistička zemlja, u zdravstvenoj zaštiti turista nije se puno učinilo. Apsurd je što se s ulaskom u Europsku uniju nekim organizacijskim modelima situacija se i pogoršala.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.