Hrvatski radio

Radio Pula

Istarski cestari spremno dočekali prve oborine

23.11.2015.

09:41

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sve istarske cestovne službe spremne su za zimske uvjete na kolnicima, čak i za izvanredne situacije. Nabavljene su potrebne količine soli i sipine, osigurano je dovoljno specijalnih vozila, a u pripravnosti su i sve dežurne ekipe.

Ceste u Istri trebale bi biti očišćene od mraza, snijega i leda u vrlo kratkom roku kako bi se promet odvijao sigurno i nesmetano, ističu istarski cestari. Glavna prometnica Ipsilon kojim će u zimskom razdoblju proći oko 3 i pol milijuna vozila, svojom tehnikom i ljudstvom jamči sigurnu vožnju u ekstremnim uvjetima, kaže direktor Bina Istre upravljanje i održavanje Bina Istre Christian Santalezza.

I ostale ceste u Istri bit će očišćene na vrijeme. Istarske ceste održavaju oko tisuću 600 kilometara državnih, županijskih i lokalnih cesta. I ove su godine osigurale 21 specijalno vozilo za posipavanje prometnica, a u dežurstvu je angažirano i 80 zaposlenih djelatnika, kaže direktor Istarskih cesta Igor Maras.

Ceste će se u Istri i preventivno posipavati kako bi se smanjili rizici od poledica na prometnicama. Istarske ceste imaju 5 silosa za sol na raznim lokacijama kako bi sol bila suha kada se njome posipava kolnik. Ipak opreza nikad dosta, pa istarski cestari upozoravaju vozače da na put ne kreću bez obvezne zimske opreme te da provjere vremenske prognoze i stanje na cestama.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.