Hrvatski radio

Radio Pula

Istarski gradovi uređuju sustave odvodnje

31.01.2016.

12:35

Autor: Elvira Tripović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sudeći prema trenutačnim radovima i pripremama većina istarskih gradova aktivno radi na provedbi projekata uređenja i gradnje sustava odvodnje, u suradnji s Hrvatskim vodama i uz pomoć europskog novca. Nakon Poreča i Pule veliki infrastrukturni zahvati počinju i u Rovinju.

Oko 500 milijuna kuna vrijedan aktualni porečki projekt obnove i dogradnje sustava odvodnje istarski je i hrvatski primjer rješavanja otpadnih voda i spada među najveće projekte javne infrastrukture. Pulski projekt sustava odvodnje "Pula centar" omogućit će da se na kanalizaciju priključi još tisuću domaćinstava, a potkraj prošle godine započeti radovi na tzv. Šijanskom slijevu trebali bi riješiti problem plavljenja tamošnjeg kružnog toka. U Rovinju počinju radovi na tzv. malom, milijun eura vrijednom projektu. 

Kako su spomenuta naselja turistički orijentirana radovi će se prekinuti 20. lipnja i nastaviti u rujnu. Sve mora biti dovršeno do kraja godine kako bi na vrijeme počeo 208 milijuna kuna vrijedan projekt sustava odvodnje u pet udaljenijih naselja među kojima je i Rovinjsko selo. Čeka se odluka novog ministra zaštite okoliša a oba se projekta u suradnji s Hrvatskim vodama s oko 70 posto financiraju iz europskih fondova.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.