Hrvatski radio

Radio Pula

Istarski inovatori uspješni na Međunarodnoj izložbi Arca

18.10.2021.

14:13

Autor: Tomislav Šikić

Istarski inovatori na sajmu u Zagrebu (Foto: Savez udruga inovatora Istarske županije /ustupljena fotografija)

Istarski inovatori na sajmu u Zagrebu (Foto: Savez udruga inovatora Istarske županije /ustupljena fotografija)

Foto: - / -

U Zagrebu je od 14. do 16. ovog mjeseca održana Međunarodna izložba inovacija ARCA 2021. na kojoj su nastupili i istarski inovatori te za jedanaest izloženih inovacija osvojili dvije zlatne, šest srebrnih i dvije brončane medalje.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) od 14. do 16. listopada u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske,održana je 19. po redu Međunarodna izložba inovacija ARCA 2021Na izložbi ARCA 2021 u tri dana  predstavljene brojne inovacije i nove tehnologije iz gotovo svih područja ljudskoga rada, od industrije do svakodnevice, i to kao rezultat rada inovatora pojedinaca, istraživačkih timova iz javnoga i privatnoga sektora, akademske zajednice i znanstvenih ustanova te inovativnih i razvojnih tvrtki u Hrvatskoj i inozemstvu. ARCA već godinama po uzoru na najutjecajnije srodne svjetske sajmove i izložbe promiče izumiteljstvo i inovacije i jedno je od najznačajnijih događanja u kalendaru Međunarodnoga saveza nacionalnih udruga izumitelja (IFIA).

Miljenko Šimpraga, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske, u izlaganju na otvaranju je istaknuo kako je pokret inovatorstva potrebno unaprijediti i dodatno financirati zbog njegove važne uloge u razvoju poduzetništva i cijele zajednice.

Priliku za predstavljanjem svojih inovacija na izložbi imaju i mladi autori, učenici srednjih tehničkih škola te studenti hrvatskih sveučilišta.

Na izložbi su predstavljene inovacije i nove tehnologije u gotovo svim područjima ljudskoga djelovanja, od industrije do svagdašnjice, a koje su plod rada inovatora pojedinaca, istraživačkih timova iz privatnoga i javnoga sektora, akademske zajednice i znanstvenih ustanova te inovativnih uspješnih kao i tek osnovanih tvrtki iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Turske, Irana, Kine, Sjeverne Makedonije, Poljske, Rusije, Slovenije i Srbije.

Na izložbi veća tradicionalno organiziranih putem Saveza udruga inovatora Istarske županije,  Društva inovatora Kanfanar–Rovinj i Društva inovatora  Pula sudjelovalo se sa 11 inovacije od čega u kategoriji mladih je izloženo  5  inovacija.

Poseban žiri je izložene inovacije nagradio sa:

- Dvostrani list za električnu pilu  Denisa Ružića iz Pule sa srebrnom medaljom

- WC školjka bez vode i kemikalija  Ervina Matića Poreča sa zlatnom medaljom

- Uređaj za čišćenje mreža kaveza za uzgoj ribe Ervina Matića iz Poreča sa srebrnom medaljom

-Uređaj za održavanje distance Marčela  Marića iz Kanfanara  sa brončanom medaljom

-Konstrukcije vanjskih kreveta autora Dragana Kapelota iz Pule sa usmenom pohvalom

- Višenamjenska sprava za vježbanje na otvorenom autora Gordan Sinđić iz Rovinja sa srebrnom

    medaljom

Inovacije mladih žiri je nagradio sa :

- Zdravomat - automat i aplikacija za domaće svježe eko voće i povrće autori Učenici:

   Fabijan Boldin, Paulo Paljuh, Albert Šujević, StefanoTurković, Mentor:Sanja   

   Prodan,mag.oec  Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin  sa srebrnom medaljom

- GAME ΩF RESISTANCE  autor Učenik: Petar Dundara  Mentor: Laura Kokot  Iz Srednje škole   

   M. Blažine Labin  sa srebrnom medaljom ,

- Asihroni upravljač za stepper motore realiziran na fpga sklopu autora: Filipa Gembeca   mentora: Denisa Gentilinia iz Tehničke škole Pula sa zlatnom  medaljom ,

- Vozni red lokalnih autobusa u istri autor  učenik: Viktor Kulić Golja Mentor:

   prof.NikolaVujačić iz Gimnazije Pula sa brončanom medaljom

- Didaktičko pomagalom za slijepe i slabovidne osobe auktori Sven Maričić i Ivan Veljović    

   Mentor:Sven Marićić iz Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli  sa srebrnom medaljom  

Istaknuto mjesto u programu izložbe i ove godine pripadalo  je inovacijama mladih autora, učenika srednjih tehničkih škola kao i studenata hrvatskih sveučilišta. Za njih i za djecu osnovnoškolskoga uzrasta pripremljen je poseban program događanja s radionicama u području STEM. Izložba  ARCA 2021. zatvorena je već tradicionalnom dodjelom nagrada – brončanih, srebrnih i zlatnih medalja te dodjelom najznačajnije nagrade Grand Prixa za najbolju inovaciju.

Predsjednik Društav inovatora  Kanfanar-Rovinj Marčelo Marić bio je član Ocjenjivačkog suda.

Zastupnik istarskih inovatora bio je Leo Pincan zamjenik tajnika Saveza udruga inovatora Istarske županije  ARCA već godinama po uzoru na najutjecajnije srodne svjetske sajmove i izložbe promiče izumiteljstvo i inovacije i jedno je od najznačajnijih događanja u kalendaru Međunarodnoga saveza nacionalnih udruga izumitelja (IFIA).

Istarski inovatori sudjelovali su pod pokroviteljstvom Istarske županije-Upravnog odjela za gospodarstvo.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.