Hrvatski radio

Radio Pula

Istarski inovatori uspješni u Nürnbergu

08.11.2021.

12:13

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Savez udruga inovatora Istarske županije/ustupljena fotografija

Foto: Savez udruga inovatora Istarske županije/ustupljena fotografija

Foto: - / -

U Nürnbergu je od 4. do 7. studenoga održan 72. Međunarodni sajam inovacija - iENA. Sudjelovali su inovatori iz pedesetak država, koje su predstavile više od tisuću inovacija. Savez udruga inovatora Istarske županije predstavio je pet inovacija.

Sajam je održan u najnovijoj hali na deset tisuća četvornih metara, a na sajmu su sudjelovali i 10 nacionalnih zavoda za intelektualno vlasništvo (Patentnih ureda).

Predstavljanje hrvatskih inovatora na sajmu, već 26. put zaredom organizira Udruga inovatora Hrvatske u suradnji s Hrvatskom zajednicom tehničke kulture. Udruga inovatora Hrvatske predstavila je 14 inovacija, od čega 5 inovacija mladih inovatora.

Savez udruga inovatora Istarske županije Pula predstavio je izbor inovacija uz pokroviteljstvo i potporu Upravnog odjela za gospodarstvo Istarske županije. Izložio je i prikazao dvije inovacije seniora i tri inovacije mladih inovatora i to:

- WC školjku  bez vode i kemikalija - autora: Ervina Matića iz Poreča.

 - Dodatak za podizanje skija i odlaganje skijaških štapova autora Saše Marušića iz Marušići.  

 Inovacije mladih;

- RE-BOOK - Besplatna knjižnica - autori: Petar Dundara, Martin Šverko; Voditelj: Majda Milevoj Klapčić iz Srednje škole Mate Blažina, Labin.

- Didaktičko pomagalo za slijepe i slabovidne osobe autori: Ivan Veljović, Sven Maričić

   Mentor: izv.prof. Sven Maričić, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli; Institut za znanost i tehnologiju   

   VISIO,

- Aplikaciju Škola na dlanu - autori: Toni Borina, Damir Numić-Meša Mentori: prof. Eva Grujić,

   prof.Nikola Vujačić iz Gimnazije Pula,

Ovogodišnje inovacije ocjenjivao  je  međunarodni ocjenjivački sud koji je činilo više od 35 stručnjaka, među kojima i predstavnik Hrvatske.

Istarske inovatore Ocjenjivački sud nagradio je:

Srebrnom medaljom:

- WC školjku bez vode i kemikalija tvrtke Ikaro d.o.o. autora Ervina Matića iz Poreča

-RE-BOOK – besplatne knjižnice autora Petra Dundare i mentora Majde Milevoj Klapčić iz  Srednja škola Mate Blažina, Labina.

-ŠKOLA NA DLANU – Aplikacija autora Tonija Borine,  Damira Numic-Mesa i mentora Eve Grujić i Nikole Vujačića iz Gimnazije u Puli.

Brončanom medaljom:

- DIDAKTIČKO POMAGALO za slijepe i slabovidne osobe autora Ivana Veljovića i mentora izv.prof. Svena Maričića sa Sveučilišta Juraj Dobrila Pula,

Posebnu nagradu KIPA - Korejske agencije za promociju inovacije je dobio Ervin Matić sa inovacijom WC školjka  bez vode i kemikalija,

Posebnu nagradu FIRI - Prvog iranskog instituta za inovacije i istraživanje zaslužila inovacija Dodatak za podizanje skija i odlaganje skijaških štapova autora Saše Marušića.

Na ovogodišnjem sajmu očekivalo se više od 35 000 posjetitelja ali zbog je zbog koronavirusa i uvedenih mjera zabilježeno manje posjetitelja. 

Član zastupničkog tima na IENI 2021 bio je Leo Pincan – zamjenik tajnika u Savezu udruga inovatora Istarske županije.

Foto: Savez udruga inovatora Istarske županije/ustupljena fotografija

Foto: Savez udruga inovatora Istarske županije/ustupljena fotografija

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.