Hrvatski radio

Radio Pula

Istarski kravlji sir treba zaštititi

11.01.2017.

13:13

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Istri ima tridesetak malih sirana u kojima se uglavnom proizvodi kravlji sir. Zbog brojnih nagrada koje su njegovi proizvođači osvojili, nameće se pitanje zaštite ovog autohtonog mliječnog proizvoda.

Istarski kravlji sir niže uspjehe ali svejedno je još uvijek u sjeni istarskog ovčjeg sira na čijoj se zaštiti već radi. Tako je krajem prošle godine na festivalu tradicijskih sireva SirCroFest kravlji sir Poljanac sirane Orbanić iz Kašćergana proglašen najboljim u zemlji. Godinu ranije, titulom najboljeg u Hrvatskoj ovjenčao se pak kravlji sir Veli Jože mljekare Latus iz Orbanića. Istarski kravlji sir ima sve odlike i kapacitet za zaštitu, ocjenjuje Sandi Orbanić iz Latusa.

Nema razloga da istarski kravlji sir, koji se već dokazao svojom kvalitetom na domaćem tržištu, ne učini to isto i u inozemstvu. Strana su tržišta uvijek željna novih proizvoda, pogotovu ako je riječ o osebujnim, autohtonim proizvodima. Moguća tržišta, zbog blizine, su Slovenija i Austriji ali zašto ne, dodaje Orbanić, i susjedna Italija.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.