Hrvatski radio

Radio Pula

Istarski LAG-ovi dobili više od 35 milijuna kuna

27.02.2017.

14:49

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Istarske lokalne akcijske grupe dobile su bespovratnih 35 milijuna i 70 tisuća kuna iz Programa ruralnog razvoja za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Novac će dobiti jer su uspješno kandidirali projekte prema resornom ministarstvu, a krajni korisnici bit će poljoprivrednici i vlasnici OPG-ova.

Istra je 2012. godine osnovala Lokalne akcije grupe koje su danas objedinjene u njih četiri: središnju, južnu, istočnu i sjevernu. LAG središnje Istre dobio je najviše novca više od 9 milijuna kuna, potom slijedi LAG južne Istre s više od 8 milijuna, nešto manje sredstava dobio je LAG istočne Istre, a oko 7 milijuna kuna Lokalna akcijska grupa sjevernog dijela Poluotoka. Sada slijedi prenošenje ovlasti od resornog ministarstva kako bi se mogao raspisati natječaj za dobivanje novca, kaže istarski župan Valter Flego.

Uz novac koji će se dodijeliti poljoprivrednim gospodarstvima i poljoprivrednicima, sredstva će se davati i za edukacije, standardizaciju proizvodnje, poticanje mladih na preuzimanje OPG-ova na svojem području, a osigurat će se i takozvani kratki lanci opskrbe, kaže predsjednik LAG-a središnje Istre Renato Krulčić.

Poljoprivrednici, vlasnici OPG-ova i svi zainteresirani na području ruralnog dijela Istre, pozvani su danas da se jave u sjedište svojih Lokalnih akcijskih grupa kako bi vidjeli uvjete natječaja i kako bi bili spremni za njihovo raspisivanje. Očekuje se naime, da će iznos potpora za projekte iznositi od 3 do 50 tisuća eura, a natječaji bi mogli biti raspisani u lipnju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.