Hrvatski radio

Radio Pula

Istarski obrtnici traže konkretnije mjere za spas gospodarstva

01.04.2020.

15:59

Autor: Tatjana Kaštelan

(foto: Marko Jurinec/PIXSELL)

(foto: Marko Jurinec/PIXSELL)

Foto: - / -

Istarski obrtnici poručuju kako je zbog posljedica epidemije zbog korona virusa stanje alarmantno. Ako se nešto hitno ne poduzme nećemo se oporaviti, poručuju, budući da je poslovanje stalo pa nema ni prihoda. Očekuju konkretnije mjere, a odgode ne dolaze u obzir.

Robert Momić, predsjednik Obrtničke komore Istarske županije kaže kako su odgode samo sinonim za novi kredit, a što odgađate to ćete morati platiti. Ako je nekome onemogućeno obavljanje osnovne djelatnosti nije korektno da se opterećuju s obvezama. Tražimo gospodarsko tijelo koje će na razini županije gospodarske mjere usmjeravati na pojedine gradove i općine.

Ugostitelji ne rade, potrošnje nema a obveze i dalje teku. Na lokalnoj razini tražimo oslobođenje od plaćanja poreza na potrošnju. Otpisi svih obveza jedini su recept za izlazak iz krize, poručuju obrtnici. Ako se i spominju krediti oni moraju biti beskamatni a Vladi Republike Hrvatske apeliramo da se pobrine za bespovratna sredstva, ističe Robert Momić, na razini županije, države odnosno Europske unije.

Robert Mihelko, predsjednik Ceha proizvođača pri Obrtničkoj komori Istarske županije iz Poreča kaže proizvodnja je žilav sektor, ali ovoga puta jako ranjiv. Stanje je jako teško. Još ćemo nekako proći ovaj treći mjesec, mi koji smo imali narudžbe, odradit ćemo. Ali novih narudžbi, novih ponuda nema tako da će četvrti mjesec biti izuzetno težak.

Navodnio bi sutra Vlada trebala dati novi mjere, sistem 'nula prihoda nula rashoda je u redu', ali najbolji je poticaj pomoći direktno kroz financijsku pomoć. Iduće godine u ovo vrijeme mogli bismo tek krenuti kako treba, ocjenjuje Mihelko. Pozitivno u cijeloj ovoj situaciji mogla bi biti siva ekonomija to jest smanjenje te sive zone koja ozbiljno narušava domaću proizvodnju.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Istarski obrtnici traže konkretnije mjere za spas gospodarstva

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.