Hrvatski radio

Radio Pula

Istarski poslodavci ulažu u stvaranje radne snage u turizmu

29.11.2017.

15:09

Autor: Tatjana Kaštelan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministarstvo turizma će u školskoj odnosno akademskoj 2017./2018. godini s 2,2 milijuna kuna sufinancirati 423 učenika i studenta. Što o ulaganju u buduće turističke djelatnike misle u vodećim istarskim tvrtkama?

Dok u obrazovnom sustavu ima puno prostora za napredak po pitanju 'stvaranja' radne snage u turizmu koje nedostaje, poslodavci nemaju vremena za čekanje, pa su sami primorani poduzimati korake kako bi popunili svoje kadrovske strukture. Roberto Fattori, poduzetnik u području turizma i proizvodnje i vlasnik malog butik hotela u Novigradu ističe kako je nedostatak radne snage problem kako u turizmu tako i u drugim djelatnostima.

Nedostatak kvalificiranih zaposlenika problem je cjelokupnog hrvatskog gospodarstva. No, bitno je prepoznati problem u začetku i adekvatnim projektima nastojati ga preduhitriti, ističe Kristina Miljavac iz Adris Grupe. U turističkom dijelu poslovanja suradnja s obrazovnim ustanovama dio je poslovanja.

Uz problem radne snage još je otvoreno pitanje Zakona o turističkom zemljištu, što znatno otežava rad turističkom sektoru. Tu je i PDV u turizmu, o kojemu se također priča više od deset godina, a u usporedbi s drugim mediteranskim zemljama, tamo su redom sve ispod 10 posto.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

1 dan

EUROPA 27

HRT