Hrvatski radio

Radio Pula

Istarski povrćari zadovoljni urodom, no traže podršku države

28.12.2015.

18:32

Autor: Klara Dujmović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Poljoprivrednici u Istri zadovoljni su kvalitetom sezonskoga povrća,ali ne i nejgovim otkupnim cijenama. Vrijeme je kelja, brokule i osobito kupusa koji se uzgaja i na istarskim njivama. U glavici ili rezani ovih je dana neizostavna namirnica.

 

Obitelj Deana Matića godišnje ukiseli tisuća tona kupusa, najvećim dijelom s vlastitih njiva. S prodajom nemaju problema.

Plasman imamo trenutačno po čitavoj Hrvatskoj. Imamo izvoz za Njemačku, Austriju, Sloveniju tamo nam ide glavica, a tu na Hrvatskom tržištu nam ide pola-pola, kaže Matić.

Za prodaju su spremne kupusnjače s njive Emilijana Zohila. Blaga je klima pogodovala uzgoju zimskog povrća. No, ne i cijenama. Kilogram kupusa u otkupu 80 lipa, brokule od 2 do 3 kune.

Onaj čovijek koji radi uvijek teži boljemu. To mu daje vjetar u leđa da radi bolje i kvalitetnije. I sigurno da od tog posla mu nešto i ostane, ističe Zohil.

Nešto ostane i obitelji Petra Jurkovića. U ovom zimskom razdoblju salata čini glavninu njihova plasteničkog uzgoja. Bere se svakodnevno i putem zadruge plasira na domaće tržište za dvije kune po komadu.

Mi plivamo već 20 godina u Hrvatskoj svakodnevici odnosno zbilji i može se živjeti ali daleko bi bilo lakše da država podupire proizvođače tj. poljoprivredu u cijelosti, govori nam Jurković.

U poljoprivrednim bi vodama bilo lakše plivati da država poreznim olakšicama stimulira proizvodnju, potiče ostanak maldih na selu, snizi poreze na repromaterijale i da u zakup zapušteno poljoprivredno zemljište.

Više možete poslušati u nastavku.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.