Hrvatski radio

Radio Pula

Istarski ribari nakon razgovora premijera Plenkovića i Cerara o granici

19.12.2017.

15:10

Autor: Dorina Tikvicki, Nives Kalebić, hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hrvatski i slovenski premijer, Andrej Plenković i Miro Cerar, razgovarali su u Banskim dvorima o rješenju graničnog pitanja. Nakon sastanka održali su konferenciju za novinare. Slovenski premijer Miro Cerar rekao je u Zagrebu da dvije zemlje nisu približile stajališta o rješavanju graničnog spora.

"Jedini put za rješavanje graničnog spora je primjena arbitražne odluke", rekao je sloveniski premijer Miro Cerar nakon sastanka s hrvatskim kolegom Andrejem Plenkovićem. Cerar je rekao da je došao u Zagreb jer 29. 12. ističe rok za implementaciju arbitražne odluke.

"Razumijem stajalište premijera Plenkovića da ta odluka za Hrvatsku nije obvezujuća, ali se ne mogu složiti. Slovenija smatra da je odluka obvezujuća", rekao je Cerar. "Plenkovića sam još jednom obavijestio o tome da Slovenija jedini put vidi u poštivanju ove odluke". Hrvatski je premijer rekao da je 29. prosinca dan kao i svaki drugi. "Hrvatska se ne smatra vezanom arbitražnom presudom, niti ju je obavezna provoditi".

Hrvatski premijer Andrej Plenković je kazao da je Hrvatska predložila Sloveniji pravni okvir za rješavanje pitanja granice na moru i kopnu. "Ideja je Hrvatske da pokušamo dogovoriti protokol o državnoj granici koji bi imao nekoliko bitnih elemenata, kopnena granica, granica na moru, režim plovidbe u hrvatskim vodama izvan Savudrijske vale, formiranje mješovitog povjerenstva koje bi se bavilo demarkacijom granice i put da bi taj sporazum završio ispred dva parlamenta i biti ratificiran", objasnio je Plenković.

Istarskim ribarima, osobito onima sa sjeverozapada poluotoka, Savudrijska je vala od životne važnosti. Umorni od čekanja žele što brže ali ne bilo kakvo rješenje ove situacije. U nastavku možete poslušati komentare ribara Danila Latina, vlasnika uzgajališta školjaka u Savudrijskoj vali Danieleta Koleca i ribara te predsjednika Udruge "Batana Salvorina", Davora Rašina. Također, situaciju jekomentirao i predsjednik Ceha ribara Istarske županije Robert Momić.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.