Hrvatski radio

Radio Pula

Istarski sabor kulture o publici kulturnih manifestacija

25.11.2016.

14:52

Autor: Slađana Bukovac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U labinskoj Lamparni održan je istarski Sabor kulture. Petnaestak predavača govorilo je o ovogodišnjoj temi, publici kulturnih manifestacija. Sabor kulture tradicionalno je mjesto razmjene iskustava i znanja kulturnjaka Istarske županije.

Istra ima mnogo kulturnih manifestacija. Ali jesu li one dovoljno posjećene? "Kulturni događaji jesu posjećeni, ali naravno ovisi koji. Najposjećenije su manifestacije pretežno ljetne, glazbene, ali naravno tada postavljamo pitanje da li je to kultura ili zabava", rečeno je na Saboru kulture.

Ne smijemo dopustiti da konceptualni umjetnici postanu publika sebi samima, a da je javnost iz toga isključena, kaže konceptualna umjetnica Dragana Sapanjoš. "Jednostavno običan puk ne želi dolaziti na izložbena mjesta gdje mu se implicira da mora se osjećat glupo".

Što bi prvo trebalo mijenjati u odnosima umjetnika i publike? "Razumjeti umjetnika, u kojoj su oni poziciji, također mijenjanje kluturne politike, svi znamo s kojim problemom se susreću", čulo se.

Na saboru je započeto i s potpisivanjem apela ministarstvima kulture i financija, da se odustane od dodatnog poreznog opterećivanja umjetnika.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.