Hrvatski radio

Radio Pula

Istarski ugostitelji o rastu PDV-a: Veći porez - više cijene

07.11.2016.

15:37

Autor: Klara Dujmović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Najava povećanja PDV-a na ugostiteljske usluge s 13 na 25 % izazvala je nezadovoljstvo kod ugostitelja i hotelijera. Neki najavljuju povećanje cijena, drugi će zbog toga manje ulagati u objekte, pa čak i štedjeti na radnoj snazi zbog čega će restoranima pasti kvaliteta. 

Neki su ugostitelji već najavili da će rast PDV-a kompenzirati podizanjem cijena. Taj im udar, kaže Dušan Černjul iz Ceha ugostitelja Istarske županije, neće ublažiti ni najavljeno pojeftinjenje struje, ni smanjenje stope pdv na neke prehrambene proizvode poput mesa i ribe.

Nikola Bijelić, vlasnik restorana iz Poreča, kaže da cijene neće podizati, ali će zbog smanjenje dobiti, manje investirati u restoran. 

Svako povećanje PDV-a negativno će utjecati na konkurentnost našega turizma, ističu predstavnici hotelskih tvrtki. Cijene su već formirane i neće ih povećavati. Napominju da bi se u njihovom slučaju na jedinstvenu uslugu primjenjivale dvije stope pdv-a, za hranu od 25, a smještaj 13 posto. Ističu da će sve dovesti do manje profitabilnosti hoteloskih tvrtki što znači i do manjih ulaganja, smanjenog zapošljavanja i manji udio turizma u bruto domaćem proizvodu Republike Hrvatske.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.