Hrvatski radio

Radio Pula

Istarski vatrogasci i danas se bore s požarima

09.08.2022.

13:31

Autor: HR Radio Pula

Požari u Istri

Požari u Istri

Foto: Srećko Niketić / PIXSELL

Na području općine Žminj vatrogasci gase tri odvojena požara, a gase se požari i na području Labina i Buzeta. 

U Žminju su jutros su izbila dva odvojena požara u razmaku od kilometra, izvijestili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice. Još traje gašenje i riječ je o požarima otvorenog prostora, a zahvaćeno je nisko raslinje, trava i bjelogorica. 

Iako puše jaka bura očekujemo da ćemo vatrogasnim snagama uskoro lokalizirati požar - rekao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Istarske županije Dino Kozlevac. 

(Na intervenciji su 32 vatrogasca s 11 vozila iz Javne vatrogasne postrojbe Rovinj, Dobrovoljna vatrogasna društva Žminj i Kanfanar te s pulskog područja postrojba Pula i DVD Sutivanac.)

Uz ova dva požara, izbio je i treći požar u selu Žagrići. (Na intervenciji je 40 vatrogasaca s 13 vatrogasnih vozila iz JVP-a Rovinj, DVD-a Rovinjsko Selo, Žminj, Kanfanar, potom JVP Pula i Pazin te DVD-i Sutivanac i Svetvinčenat.)

- Zaustavljeno je širenje požara čije gašenje otežava jaki vjetar te se očekuje brza lokalizacija. - rekao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Istarske županije Dino Kozlevac te dodao da je u međuvremenu izbio požar otvorenog prostora kod mjesta Koromačno, općina Raša. Požar su lokalizirali vatrogasci vatrogasnog područja Labin.

Također je izbio požar na području grada Buzeta, kod mjesta Sovinjak, gdje se zbog izrazito nepristupačnog terena vatrogasci vatrogasnog područja Buzeta probijaju do požara.

Zapovjednik Kozlevac je naglasio da naselja nisu ugrožena.


Požar na području Poreča za koji je dojava dobivena oko ponoć i 30, lokaliziran je u 4 i 15 te ugašen u 5 i 30. Gašenje je bilo zahtjevno zbog teško pristupačnog terena i bilo je nemoguće gasiti vatrogasnim vozilima. 

U jednom trenutku vjetar je promijenio smjer te su vatrogasne snage u mjestu Heraki branile kuće - rekao je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Poreča Denis Matošević.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.