Hrvatski radio

Radio Pula

Istarski vinari na Proweinu u Düsseldorfu

17.03.2023.

10:42

Autor: HRT

Arhiva Vinistra

Arhiva Vinistra

Foto: Alma Radoš / ustupljena fotografija

Od 19. do 21. ožujka predstavnici 13 poznatih istarskih vinarija u organizaciji udruge Vinistra predstavit će Istru kao vrhunsku vinsku regiju na najvažnijem svjetskom vinskom sajmu u Düsseldorfu.

Arhiva Vinistra

Arhiva Vinistra

Foto: Alma Radoš / ustupljena fotografija

Istra kao najdinamičnija hrvatska vinska regija prvi put se samostalno predstavlja u Düsseldorfu na Proweinu. Među vinskim proizvođačima iz 60 zemalja nastupit će se i 13 vinarija iz Istre – Agrolaguna, Damjanić wines, Medea winery, Fakin, Meneghetti winery, Pervino, Cattunar, ROSSI winery & distillery, Bertoša wines, Kozlović winery, Benvenuti, Matošević Wines of Istria i Franković winery.


Istarski vinari u organizaciji Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre, na samostalnom štandu u hali 12 gdje će se predstaviti uz vinske zemlje poput Portugala, Mađarske i Gruzije.


- Iznimno nam je važno predstaviti se na jedinom međunarodnom sajmu koji prati cjelokupno svjetsko vinsko tržište. Osobito nam je zanimljivo i što se održava u Njemačkoj, turistički najznačajnijem emitivnom tržištu za Hrvatsku i Istru koja je jedna od najomiljenijih destinacija na Mediteranu. Uz naglasak na vrhunska vina i istarsku vinsku tradiciju predstavit ćemo prvenstveno naše autohtone sorte – malvaziju istarsku i teran koji su već prepoznati među vinoljupcima i stručnjacima diljem svijeta - rekao je Luka Rossi, predsjednik Vinistre.


Za Udrugu koja okuplja više od 120 istarskih vinara, 2023. iznimno je dinamična i izazovna godina. Uz nastup na najvažnijem svjetskom sajmu vina u Düsseldorfu, od 5. do 7. svibnja Vinistra organizira 29. izdanje istoimenog vodećeg regionalnog vinskog sajma u Poreču, a samo tjedan kasnije, od 11. do 14. svibnja, očekuje je domaćinstvo vodećeg svjetskog ocjenjivanja Concours Mondial de Bruxelles u sekciji mirnih crnih i bijelih vina na kojem će više od 350 stručnjaka iz 50 zemalja ocjenjivati više od 10 tisuća vina iz čitavog svijeta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.