Hrvatski radio

Radio Pula

Istarskim prijevoznicima pad poslovanja za više od 50%

06.04.2020.

18:05

Autor: Nives Kalebić

foto: Mauro Giorgi /HRT

foto: Mauro Giorgi /HRT

Foto: - / -

Djelatnosti u kojima više od 90 posto tvrtki osjeća posljedice koronavirusa na poslovanje su putničke agencije, pružanje smještaja, priprema i usluživanje hrane te poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo, ali i prijevoz.

Istarskim je prijevoznicima zbog epidemije koronavirusa poslovanje palo za više od 50 posto, a obveze redovito stižu na naplatu. Stoga pomoć očekuju od države kojoj su i uputili svoje zahtjeve. Poslušajte prilog Nives Kalebić.

-

U Istri 50-ak poslovnih subjekata obavlja međunarodni prijevoz i virusu su posebno izloženi oni i njihovi vozači koji nakon svake vožnje izvan zemlje moraju u samoizolaciju. Svakoga se tjedna smanjuje broj vožnji i količine onog što se prevozi pa je i strah za buduće poslovanje opravdan, ističe Darko Banko zamjenik predsjednika udruženja cestovnog teretnog prometa pri HGK.

Stoga istarski prijevoznici računaju na pomoć države kojoj su već uputili neke svoje zahtjeve, pojašnjava Darko Banko.

Uz pomoć države otpuštanja radnika u istarskim prijevozničkim tvrtkama ne bi trebalo biti, ističe Darko Banko. No ta se pomoć i potpora očekuju da stignu na vrijeme jer, uz sve ostale poteškoće, prijevoznicima muke zadaje i konkurencija, vozači iz stranih zemalja koje imaju puno manja ograničenja u svojem poslovanju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.