Hrvatski radio

Radio Pula

Istra bilježi porast novooboljelih - 13 pozitivnih

25.08.2020.

11:10

Autor: Tatjana Kaštelan

Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije (foto: Mauro Giorgi /HRT)

Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije (foto: Mauro Giorgi /HRT)

Foto: - / -

U Istri je u protekla protekla 24 sata potvrđeno 13 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Kod 7 slučajeva radi se o osobama iz mjera samoizolacije, ili su bliski kontakti već potvrđenih pozitivnih osoba - 4 su povezane s objektom za proizvodnju i prodaju mesa, 3 su obiteljski i bliski kontakti.

Tri osobe su strani državljani (Republika Srbija), koji kod nas borave iz poslovnih razloga. Jedna osoba je strani državljanin (Kraljevina Nizozemska), testiran je prema protokolu Opće bolnice Pula, na prijemu radi drugih zdravstvenih potreba te je potvrđen kao pozitivan.

Kod zdravstvenih djelatnika nije bilo rizičnih kontakata. Kod dvije osobe je u tijeku epidemiološka obrada, a izliječene su također dvije osobe. Trenutno je na Poluotoku 75 pozitivnih osoba, a u mjerama samoizolacije nalaze se 234 osobe.

Imamo izjavu načelnika Stožera civilne zaštite Istarske županije Dine Kozlevca.

-

Služba epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije uredno obavlja testiranja i ostale poslove Službe. Simptomi bolesti su se s vremenom promijenili, a samoizolaciju građani trebaju shvaćati ozbiljno, poručuju iz Zavoda. Karantena odnosno samoizolacija u pravom smislu znači 14 dana odvojenog života, bez kontakata s ostalim osobama, po mogućnosti u posebnom stanu ili apartmanu.

Simptomi se s vremenom mijenjaju odnosno povećavaju; u početku su to bili povišena temperatura, kašalj i otežano disanje. Ali to može biti i samo začepljen nos koji curi, bockanje u grlu, glavobolja, bolovi u mišićima nogu, ruku ili ramena. Dakle, osjećaj slomljenosti kao kod gripe. U zadnje vrijeme među simptomima su proljev te gubitak osjeta okusa i mirisa. Kaže nam to voditeljica Službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, doktorica Jasna Valić.

Važno je reći da se građani, po pretpostavkama o pojavi simptoma, telefonom trebaju javiti obiteljskom liječniku. On će prosuditi stanje i daljnji tijek testiranja odnosno liječenja, ukoliko je to potrebno i bris pozitivan.

Poslušajte doktoricu Valić.

-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.