Hrvatski radio

Radio Pula

Istra danas nema novih zaraženih COVID 19 infekcijom

31.03.2020.

16:44

Autor: Ivana Nežić, Miruna Kastratović, Danja Dubravac

Dino Kozlevac (foto: Ozren Kiza/HRT)

Dino Kozlevac (foto: Ozren Kiza/HRT)

Foto: - / -

Dobre vijesti za našu županiju, koja danas službeno ne broji niti jednu osobu zaraženu koronavirusom. Rekli su nam to iz istarskog stožera za civilnu zaštitu. Danas je poslano još uzoraka na analizu, a priprema se i plan B. Što je plan B? Prilog pripremila Ivana Nežić.

-

Od jučerašnjih 6 uzoraka koji su poslani na analizu, za sve je stigao negativni rezultat. Istra nema novozaraženih. To su dobre vijesti potvrđuje i načelnik stožera civilne zaštite istarske županije Dino Kozlevac
 
Mogu samo izrazit zadovoljstvo, vrlo oprezno prema tome mi se i dalje pripremamo za varijantu B smatram da smo još daleko od toga da bi mogli reć da smo zadovoljni da to ide nekim svojim tokom, ali nam pričinjava zadovoljstvo jer je dosta toga učinjeno ovih dana na sanaciji i utvrđivanju stanja pogotovo na 2 događaja koja smo imali u Brtonigli, Novigradu, Umagu. 
 
Čekaju se rezultati još 16 briseva, a u pripremi je i plan B, što će on uključivati? 
 
Načelnik stožera civilne zaštite istarske županije Dino Kozlevac napominje.
Plan B je podrazumijevamo za puno veći broj zaraženih oboljelih i pripremamo kapacitete i prema tome ništa nas neće iznenadit vršimo pripreme jer u konačnici cilj nam je da tu epidemiju suzbijemo ali moramo biti spremni na sve scenarije jer građani to od nas očekuju i mi ćemo to napraviti.
 
Od ukupna 72 zaražena u Istri, 2 muškarca i 1 žena su ozdravljeni. Poruka ostaje ista- ostanite doma
 
Na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite rečeno je da je od jučerešnjih podataka još 77 osoba pozitivnih na koronavirus. To jeukupno 867 oboljelih u Hrvatskoj, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš. 32 bolesnika u ovom su trenutku na respiratoru, a dobra je vijest da nema novih osoba koje su umrle. Još su se tri bolesnika oporavila od zaraze koronavirusom. Osobe koje su izliječene, rečeno je, ne bi trebalo stigmatizirati niti ih se bojati, jer su one - kao preboljeli - zapravo najsigurnije i ne predstavljaju opasnost ni za koga, za razliku od svih drugih koji to još uvijek mogu biti, rečeno je na konferenciji za novinare nacionalnog Stožera. 
 
Dodajmo tome da je u svijetu je dosad zaraženo više od 787 tisuća ljudi, a umrlo je više od 37 tisuća i 850, najviše u Italiji, Španjolskoj, Kini, Francuskoj i SAD-u. U najteže pogođenim europskim zemljama - Italiji i Španjolskoj - stanje je i dalje teško, no nazire se poboljšanje. Svjetska zdravstvena organizacija očekuje da će se stanje zbog strogih mjera uskoro stabilizirati, no zasad broj zaraženih i dalje raste. 
Ipak Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da - i nakon stabilizacije epidemije - slijede dodatni napori kako bi se smanjio broj zaraženih. Francuska je jučer imala najveći broj umrlih u jednom danu - njih 418. Istodobno raste broj zaraženih u Ujedinjenom Kraljevstvu, trenutačno ih je više od 22 tisuće.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.