Hrvatski radio

Radio Pula

Istra dobiva Centar za prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti

30.01.2019.

15:58

Autor: Tatjana Kaštelan

Predstavljen Centar za prevenciju bolesti i nova Savjetovaliišta za prehranu u Buzetu i Bujama (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Predstavljen Centar za prevenciju bolesti i nova Savjetovaliišta za prehranu u Buzetu i Bujama (foto: Tatjana Kaštelan/HRT)

Foto: - / -

Istra dobiva Centar za prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti. Gradovi i općine, naime, povezani su u mrežu Savjetovališta za prehranu Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije koji prvi u Hrvatskoj pokreće ovakav centar promocije zdravih životnih stilova. Centar s radom kreće iduće godine.

U tek tri godine djelovanja sve istarske općine i gradovi pokriveni su Savjetovalištem za prehranu Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. Sa sjedištima u Puli, Rovinju, Pazinu, Labinu, a od sada i u Buzetu i Bujama. Dogradonačelnica Buzeta Ana Pernić ističe kako su potrebe za zdravim životnim stilovima sve veće.

Podaci pokazuju kako je sve veći broj pretile djece i mladih osoba na području našega grada, bez obzira na to što se velik dio njih bavi sportom. Sigurno će svi oni ovdje pronaći podršku i pomoć kako bi taj problem priveli kraju na vrijeme, prije nego što dođu u stariju dob, dodaje Pernić. Savjetovalište je otvoreno svim dobnim skupinama.

Novi je to i veliki korak i za Buje. Sve je više stresa i sve je veća potreba za prevencijom kroničnih nezaraznih bolesti, rekao je gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin. Tim će Savjetovalištem naši sugrađanke i sugrađani dobiti prave upute kako izbjeći moguće bolesti kao što je šećerna bolest ili raznorazne bolesti srca i krvnih žila, kao i oni s prekomjernom tjelesnom težinom, dodaje Vižintin.

Ambiciozan cilj osnivanja Centra za prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti ostvaren je prije planiranog roka. Riječ je o prvom takvom centru u Hrvatskoj. Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović ističe kako je namjera prevenirati bolesti. Tu spadaju kardiovaskularne, cerebrovaskularne bolesti, dijabetes, rak, kronične respiratorne bolesti.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji sa zdravim životnim stilovima možemo jako dobro utjecati na ove bolesti, pojašnjava Stojanović. Praktički dvije trećine infarkta miokarda odnosno moždanog udara odnosno čak do četrdeset posto raka može biti prevenirano primjenom zdravih životnih stilova.

Centar za prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti dio je plana za zdravlje Istarske županije i s radom bi trebao početi 2020. godine. Ugovor s izvođačem radova potpisuje se ovoga, a radovi kreću već idući tjedan.

Na više od tisuću dodatnih četvornih metara pulskog Zavoda uz liječnike specijaliste, psihologe, fizioterapeute i ostalo medicinsko osoblje, uz individualni rad s korisnicima. Besplatno i bez uputnice.

Opširnije poslušajte u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.