Hrvatski radio

Radio Pula

Istra lani bila uspješna po zašititi poljoprivrednih proizvoda

15.01.2016.

13:19

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kada je riječ o zaštiti poljoprivrednih proizvoda, prošla je godina u Istri bila uspješna. Nacionalnom oznakom izvornosti zaštićeno je istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje i momjanski muškat, a sada su u postupku dobivanja europske oznake izvornosti.

Nju je već dobio istarski pršut koji smo zaštitili zajedno sa Slovencima. Velik je to uspjeh  jer proizvođači taj proizvod mogu plasirati na europsko tržište bez straha od zloporabe.

Pršutari imaju pune ruke posla. Sole sirove svinjske butove i pripremaju ih za sušenje. Samo pršut, koji udovoljava točno propisanoj proizvodnji, može imati oznaku izvornosti. Nju nosi oko 2 tisuće pršuta Ivana Hreljaka.
Naša proizvodnja je već evo za 2016. rasprodana što se tiče istarskih pršuta sa oznakom izvornosti.


A prve nacionalne oznake izvornosti zalijepljene su na boce ekstra djevičanskog maslinova ulja dvadesetak istarskih maslinara. Tu zaštitu smatraju dodatnim jamstvom ujednačene kakvoće i kontrolirane proizvodnje. Nicoletta Balija, maslinarka iz Fažane kaže kako tu sad više neće biti nikakvih malverzacija oko ulja, tko markicu želi, morat će se držati standarda i morat će raditi po pravilima.


Isto vrijedi i za momjanski muškat. Taj će naziv moći nositi samo vino dobiveno od muškata uzgojenog u vinogradima Momjana i uže okolice. Nacionalna oznaka izvrsnosti na tržištu mu je donijela dodatnu vrijednost. Gianfranco Kozlović, vinar iz Momjana ističe kako imaju jedan proizvod koji je unikatan, koji ima svoje ime, mjesto rođenja i to je nešto što je jedna vrijednost više.


I dok je europskim ili nacionalnim oznakama izvornosti okrunjen višegodišnji trud istarskih poljoprivrednika, ostaju im mnogi problemi. Najveći je neriješeno pitanje državnoga poljoprivrednog zemljišta. U Istri se već godinama bezuspješno čeka da država da u zakup oko 20 tisuća hektara zapuštene zemlje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.