Hrvatski radio

Radio Pula

Istra napravila iskorak po pitanju gorućih problema otpada

05.02.2021.

17:41

Autor: Tomislav Šikić

Gradonačelnik Boris Miletić i ministar Tomislav Ćorić (Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL)

Gradonačelnik Boris Miletić i ministar Tomislav Ćorić (Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL)

Foto: - / -

Pulu je danas posjetio ministar gospodarstva i održivoj razvoja Tomislav Ćorić. S čelnicima županije i grada razgovarao je o gorućim problemima otpada, o Kaštijunu, izazovima i panovima ali i potpori koja se očekuje od Ministarstva i Fonda za zaštitu okoliša.

U sat i 30 minuta - o gorućim tema o otpadu. Zaključak je bio da su Istra i Primorsko-goranska županija učinile iskorak. Ministar gospodarstva i održivpog razvoja Tomislav Ćorić ističe: - Pula s obzirom na Kaštijun i Istarska županija su ogledni primjer kako to može izgledati uz sve izazvove koje se po pitanju otpada na području Istarske županije susreću. 

A ima ih mnogo posebice u ljetnim mjesecima, kad je ima više otpada. Ali Pula je među prvima u zemlji, kaže njezin gradonačelnik, krenula s odvajanjem otpada.

- To su velike promjene, znamo svi skupa što je to značilo za naš grad, za novi način prikupljanja, za edukaciju građana u smislu odvajanja otpada na kućnom pragu, mi smo to još počeli 2008. godine upravo s najmlađima, u našim dječjim vrtićima - kaže gradonačelnik Boris Miletić.

Problem koji tišti Istru jest i zbrinjavanje posebnog otpada, kaže Ćorić: - Mi smo odlučili sufinancirati zbrinjavanje SRF-a (Solid recovered fuel/Čvrsto oporabljeno gorivo) s područja Kaštijuna preko Fonda za zaštiru okoliša i energetske učinkovitosti kako bismo olakšali prije svega financijsku poziciju Kaštijuna kao pravne osobe, s druge strane je da se na razini Republike Hrvatske organiziraju mjesta na kojima će doći do energetskog zbrinjavanja SFR-a to se i dan dana događa na područjima nekoliko cementara.

Gospodarenje otpradom u cijeloj Hrvatskoj ostaje velik izazov.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.