Hrvatski radio

Radio Pula

Istra od jučer više nije korona-free

13.05.2020.

17:40

Autor: HRT

Srećko Niketić/Pixell

Srećko Niketić/Pixell

Foto: - / -

U pulskoj bolnici trenutno je dvoje novozaraženih pacijenata. Jučer jedan, a danas još jedan detektirani pacijent. Riječ je o supružnicima koji su u Istru došli zrakoplovnim letom iz Frankfurta 2. svibnja.

Dobra je vijest da su supružnici bili u samoizolaciji kao i još osmero Istrana koji su u Istru stigli letovima iz Frankfurta početkom svibnja.  U zrakoplovu su kasnije evidentirani putnici s pozitivnim nalazom na infekciju virusom SARS-CoV-2,, rekao je načelnik Stožera Dino Kozlevac. Kaže kako su svi jedva dočekali popuštanje mjera te da su se i građani opustili.

- Ovo nas je vratilo u realnost istaknuo je Kozlevac i dodao da se Španjolac, koji je oženjen Hrvaticom, s obitelji vratio kući u Rovinj, a danas  je pozitivna i njegova supruga.  

- Dvije osobe koje su sad pozitivne bile su u samoizolaciji nakon dolaska iz Zagreba, rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović. Istaknuo je kako je riječ o dva leta iz Frankfurta te da je u Istri deset osoba s tih letova. Ukupno je u Istri dosad zaraženo 89 ljudi s prosjekom od 50 godina, rekao je dr. Aleksandar Stojanović.

No, s obzirom na popuštanje mjera, za osobe koje sada dolaze u Istru, samoizolacija više nije potrebna. Turisti još uvijek ne mogu slobodno preko granice. A osim stranih državljana koji u Istri imaju boravište, granicu smiju prijeći i oni koji ovdje imaju nekretnine te oni koji u Istru dolaze zbog primjerice, poslovnih razloga.

Sustav se polako otvara, pa iz istarskog stožera upozoravaju - nije vrijeme za opuštanje. Oprez je i dalje neophodan. Za moguće nove slučajeve zaraze sprema se i pulska bolnica. Bez obzira na popuštanje mjera, borba protiv virusa nije gotova. Članovi istarskog stožera istaknuli su nadu da trenutni novi val virusa neće biti širokih razmjera.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.