Hrvatski radio

Radio Pula

Istra prihvatila Europsku povelju o ravnopravnosti žena i muškaraca

21.09.2015.

18:12

Autor: Klara Dujmović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Istarska se županija pridružila brojnim jedinicama lokalne uprave koje su prihvatile Europsku povelju o ravnopravnosti žena i muškaraca. Obvezala se provoditi aktivnosti vezane uz podizanje svijesti o ravnopravnosti spolova, uključivati žene u procese odlučivanja te sprječavati nasilje nad njima.

Potpisivanjem povelje Istarska se županija u iduće dvije godine obvezala donijeti mjere vezane uz ravnopravnost spolova. Primjerice novčano pomagati skloništa za žrtve nasilja, podizati svijesti o neprihvatljivosti nasilja i to početi od najmlađe dobi.

Istarski župan Valter Flego kaže kako misli prvenstveno na edukaciju djece u školama od najranije dobi na dalje. Ravnosporavnost odnosno edukacija treba ući u vrtiće i škole kako bi djeca prihvaćala da smo svi ravnopravni. To je prvi korak kojeg ću kao župan predložiti našem povrerenstvu, rekao je Flego.

Županijsko povjerenstvo za ravnopravnost spolova, upozorilo je pak na dramtične brojke. U Hrvatskoj je u ovoj godini ubijeno 9 žena, prošle čak 14. Najčešće stradavaju unutar svoje obitelji, od supružnika, životnih partnera, pa čak i vlastite djece, Ističe Branka Žužić glasnogovornica Sigurne Kuće Istra.

Nažalost, unatoč svim zakonima poštivanju svih temljenih ljudskih prava, senzibiliziranju javnsoti, u našim obiteljima žrtve ubijaju, tuku, maltretiraju psihički, seksualno i ekonomski zastrašuju.

Europsku povelju o ravnopravnosti do sada je prihvatilo gotvo tisuću i pol ejdinica regionalnih i loklanih vlasti u 29 eurospkih zemalja.

Više možete poslušati u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.