Hrvatski radio

Radio Pula

Istra spremna za protupožarnu sezonu

08.08.2015.

09:25

Autor: Dorina Tikvicki

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Proteklih smo vrućih dana svjedočili mnogim požarima. Iako su ih zajednički i požrtvovano gasili javna i dobrovoljna vatrogasna društva, stanovnici, zračni traktori i kanaderi - sve se često činilo nedovoljnim.

A prognoze govore o još desetak dana izrazito visokih temperatura što znači i nove opasnosti od požara. Gorjelo je i u Istri gdje su zadovoljni pripremljenošću za ovu protupožarnu sezonu, a sve smo bliže i uspostavi bolje i efikasnije vatrogasne službe na moru.

Istra je, tvrdi glavni vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac, u ovu protupožarnu sezonu ušla spremnija što se pokazalo i u gašenju prvih ovogodišnjih požara. Često su intervencije nužne i na moru, a Kozlevac vjeruje da će do 2017. Istarska županija imati 5 manjih te 25-metarski brod za gašenje, koji je trenutačno u projektnoj fazi. 

Istarski su vatrogasci nedavno u Trstu sa susjedima dogovarali buduću suradnju za sjeverni Jadran. U međuvremenu će služba, koja osim u gašenju sve češće intervenira i u traganjima i spašavanjima te u otklanjanju ekoloških onečišćenja, na moru moći računati i na pomoć Lučkih kapetanija, pomorske policije, ribara i drugih vlasnika plovila.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.