Hrvatski radio

Radio Pula

Istra sve prepoznatljivija kao enogastronomsko odredište

26.01.2018.

10:24

Autor: Džana Banić

(foto: Duško Jaramaz/Pixsell)

(foto: Duško Jaramaz/Pixsell)

Foto: - / -

Istra se već godinama na turističkom tržištu prepoznaje kao enogastronomska destinacija. Manifestacije posvećene tradicionalnim proizvodima privlače sve više gostiju i to, što je posebno važno, u razdoblju predsezone i posezone.

Sve ono što nudi tradicijska istarska kuhinja - prirodno, domaće i jednostavno pripremljeno, u svijetu gastronomije u ovom je trenutku "in". Ne čudi stoga da manifestacije posvećene maslinovom ulju i vinu, šparugama i tartufima, plodovima mora, domaćem siru i suhomesnatim proizvodima okupljaju brojne posjetitelje kojima zbog njih nije teško potegnuti i iz udaljenijih krajeva zemlje i inozemstva. Promicanju istarske enogastronomije pridonose i kušaonice, posebice maslinovog ulja i vina, kaže Sandi Chiavalon maslinar iz Vodnjana.

Sandi Chiavalon dodaje kako u kušaonicama posjetitelje dočekuju tijekom cijele godine čime se značajno produžava turistička sezona na Poluotoku.


Gosti u kušanicama maslinova ulja su sve brojniji ali i educiraniji. I to je zasluga naših maslinara i vođenih degustacija u kojima svoje goste uče što je to kvaliteno ulje i kakao ga prepoznati. A šireći znanje šire i tržište jer, kako Chiavalon, kad jednom nauče što je dobro ulje uvijek se vraćaju.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.