Hrvatski radio

Radio Pula

Istra zatvara ugostiteljske objekte, trgovine će raditi do 18 sati

14.03.2020.

16:59

Autor: Tatjana Kaštelan

Stožer Civilne zaštite Istarske županije, Jasna Valić, Aleksandar Stojanović, Irena Hrstić, Dino Kozlevac (foto: HRT Centar Pula)

Stožer Civilne zaštite Istarske županije, Jasna Valić, Aleksandar Stojanović, Irena Hrstić, Dino Kozlevac (foto: HRT Centar Pula)

Foto: - / -

Od sutra se u Istri zatvaraju svi ugostiteljski objekti, a trgovine će raditi samo do 18 sati. Nove su to preventivne mjere, koje je iznio načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac na konferenciji za novinare u Puli.

Dvije osobe, koje su jutros bile suspektne na COVID-19, u Istri nemaju koronavirus. Izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Istarske županije. Jedna osoba boravila je, naime, zadnjih dana u Italiji, a druga u Sloveniji. Čeka se nalaz još jedne osobe. U Istri je još uvijek šest zazaženih osoba.

Članovi Stožera Aleksandar Stojanović, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, Jasna Valić, epidemiologinja Zavoda i Irena Hrstić, ravnateljica Opće bolnice Pula govorili su o stanju zaraženih u Istri te jednoj novj suspektnoj osobi čiji bi nalaz brisa trebao stići sutra. Dobra je vijest da dvoje jutros suspektnih nema koronavirus, pokazali su rezultati analize.

Prema odluci Vlade Republike Hrvatske od jučer su zatvorene sve osnovne i srednje škole na području Istarske županije te se nastava odvija na daljinu, a sve s ciljem sprječavanja daljnjeg širenja koronavirusa. U ponedjeljak u 8 sati na Trećem programu HTV-a počinje emisija nastavnog programa pod nazivom Škola na Trećem, za učenike čije su škole privremeno zatvorene.

Istarska županija, putem Upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine pokreće emisiju na talijanskom jeziku 'Programma didattico in lingua italiana'. Namijenjena je učenicima osnovnih talijanskih škola (uzrasta od 1. do 4. razreda), ali i svima koji žele produbiti svoje znanje talijanskog jezika.

Emisija će se emitirati na lokalnoj televiziji TV Nova, od ponedjeljka do petka, u jutarnjem terminu od 10 do 12 sati, a moći će se pratiti na društvenoj mreži Facebooku i na Youtube kanalu. Prva kreće u utorak, 17. ožujka. Projekt financira Istarska županija a za realizaciju je uspostavljena suradnja s talijanskim osnovnim školama i Agencijom za odgoj i obrazovanje.

Opća bolnica Pula radi sprječavanja širenja zaraze te privremeno reducira rad polikliničkih službi, dakle, specijalističkih pregleda, te 'hladne' bolničke obrade i operativne zahvate. Obustavlja se i redovito vađenje krvi u djelatnosti laboratorija i transfuzijske medicine osim za djecu i trudnice (vađenje krvi na lokaciji Zagrebačke ulice) te hitni i onkološki pacijenti (vađenje krvi na lokaciji Mornaričke bolnice).

Svi već naručeni pacijenti bit će osobno pozvani telefonom. Za sve nejasnoće i upite oko termina pregleda bolničkih usluga informacije se mogu dobiti na telefone 376 480 i 481 radnim danom od 8 do 20 te subotom od 8 do 14 sati.

Od ponedjeljka će autobusi Pulaprometa voziti svakoga radnog dana i subotom po subotnjem redu vožnje. Nedjeljom i blagdanom vozit će uobičajenim redom vožnje za nedjelju i blagdane. Red vožnje dostupan je na internetskim stranicama Pulaprometa www.pulapromet.hr.

Poštanski uredi u Istarskoj županiji od ponedjeljka će, radi pojave koronavirusa, raditi skraćeno. Radno vrijeme svih poštanskih ureda diljem Istre pogledajte na našoj internetskoj stranici radiopula.hrt.hr.

U nastavku poslušajte nove mjere prevencije koje je iznio načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac.

Također, možete poslušati cijelu današnju konferenciju za novinare.

Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije o novim preventivnim mjerama

Konferencija za novinare Stožera civilne zaštite Istarske županije

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.