Hrvatski radio

Radio Pula

Istrapedija: Arhitektura u Istri

21.12.2013.

09:18

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iako je Istrapedija nastala po uzoru na Istarsku enciklopediju, za razliku od nje ova se otvorena internetska enciklopedija uređuje svaki dan i nadopunjava novim sadržajima. Među ostalim i putem tematskih natječaja koje za učenike i studente raspisuje Istarska županija.

U Istrapediju su već ušli radovi s tematskih natječaja o ženama u Istri i 150 godina Istarskog pokrajinskog sabora, a na najnovijem natječaju studenti su se bavili arhitekturom u Istri u 20. stoljeću. Za svoj rad o arhitektu Berislavu Iskri prvu je nagradu dobila Martina Draščić, a među tri najuspješnija rada bili su i oni o najznačajnijim ostvarenjima razdoblja moderne u Puli; centralnoj pošti i zgradi Fine Sandre Bulić, studentice ekonomije i Matije Maurovića koji studira na Pomorskom fakultetu u Rijeci.

Da je Istrapedija vrijedan izvor informacija, potvrđuje i više od sto tisuća posjeta u ovoj godini i čak 300 tisuća klikova, a zanimljiva je i činjenica da su različite podatke tražile osobe iz čak 60 zemalja.

Istarska enciklopedija na internetu postoji od 2008., ima više od 2.500 natuknica, a u 2013. objavljeno je 135 novih pojmova među kojima će nakon obrade biti objavljeni ne samo nagrađeni, nego i svi ostali studentski radovi pristigli na natječaj.

Više poslušajte u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.