Hrvatski radio

Radio Pula

Ivan Jug najbolji sommelier Hrvatske 2020/2021.

02.12.2021.

15:18

Autor: Tomislav Šikić

Finalisti (Foto: Hrvatski sommelier klub/ustupljena fotografija

Finalisti (Foto: Hrvatski sommelier klub/ustupljena fotografija

Foto: - / -

Sommelier Ivan Jug proglašen je najboljim sommelierom na 24. prvenstvu sommeliera Hrvatske koje je, u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba i pod pokroviteljstvom HTZ-a, okončano jučer, 1. prosinca 2021. u Opatiji.

24. prvenstvo sommeliera Hrvatske započeto je izlučnim natjecanjima u Poreču i Zagrebu, još u studenom protekle godine. Kako je zbog epidemioloških razloga Prvenstvo moralo biti prekinuto odlučeno je da se njegova završnica (polufinale i finale) održi početkom prosinca ove godine. 

Uz Ivana Juga, u finalu su se natjecali Josip Orišković (drugoplasirani), Dvorac Belaj, te Monika Neral (treće mjesto) trenutno bez zaposlenja. Prvak je sakupio najviše bodova u praktičnim disciplinama finala: opisu triju vina različite stilistike “na slijepo”, prepoznavanju šest različitih svjetskih destilata, posluživanju i dekantiranju crvenog vina, ispravljanju vinske karte, kreiranju menua na temelju zadanih vina, poznavanju svijeta vina i ophođenju s gostima i jednom disciplinom iznenađenja. Kao i prethodne godine, finalno natjecanje odvijalo se na engleskom jeziku. 

Finalistima je nagrade i priznanja uručio Franko Lukež, predsjednik HSK-a. 

Hrvatski sommelier klub neprofitna je strukovna udruga osnovana 1993. godine. Udruga danas broji petstotinjak članova. Glavna zadaća HSK napredak je profesije sommeliera, produbljivanje svijesti o kulturi stola, kao i stalna edukacija profesionalaca i šire javnosti. Hrvatski sommelier klub, od 1994., član je Svjetskog udruženja sommeliera (L’Association de la Sommelierie Internationale – ASI).

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.