Hrvatski radio

Radio Pula

"Izbačeni" u Klubu Pulske filmske tvornice

10.06.2022.

11:17

Autor: HRT

Izbačeni

Izbačeni

Foto: PFT / ustupljena fotografija

U suradnji s Klubom studenata povijesti – ISHA Pula u 21 sat u Klubu Pulske filmske tvornice bit će održana projekcija dokumentarnog filma "Izbačeni" u kojem švedski redatelj Fredrik Gertten istražuje aktualne probleme rasta, gentrifikacije i transformacije velikih svjetskih gradova pod utjecajem nekretninskih investitora.

Nakon projekcije slijedi rasprava i sagledavanje filma u kontekstu globalne povijesti Luciena Febvrea, osnivača suvremene francuske ekonomske i socijalne historiografije Annales te njegovog pristupa mentalitetu tj kategorijama organizacije ponašanja, osjećanja i ideja kao društvenom iskustvu.


Programu je moguće prisustvovati online, pogledati film i sudjelovati u razgovoru putem Zoom linka:


https://bit.ly/PushLFebvr

Meeting ID: 870 2707 6337

Passcode: 852835


U filmu "Izbačeni" Leilani Farhu, tadašnja posebna izvjestiteljica UN-a za pravo na stambeno zbrinjavanje obilazi gradove od Velike Britanije, Švedske i Španjolske, do Čilea i Južne Koreje, pokušavajući odgonetnuti zašto na tako različitim lokacijama gradovi imaju gotovo isti problem sa stanovanjem.


U tijeku je nezaustavljiv globalni rast cijena nekretnina i najma stanova dok istovremeno prihodi stanara diljem svijeta ostaju isti. Zbog svega toga u velikim gradovima postaje sve teže i teže ostvariti osnovno pravo na dom i stambeno zbrinjavanje, a s ovim problemom sve češće suočavaju se i hrvatski građani. Zašto si više ne možemo priuštiti gradski život? Tko stoji iza svega toga i koji su faktori koji čine stanovanje jednim od gorućih svjetskih pitanja?


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.