Hrvatski radio

Radio Pula

Izgradnja Medicinske škole Pula bliži se kraju

19.01.2021.

14:44

Autor: Elvis Mileta

Foto: Grad Pula/ustupljena fotografija

Foto: Grad Pula/ustupljena fotografija

Foto: - / -

Projekt izgradnje nove zgrade Medicinske škole Pula najvažnija je kapitalna investicija na području obrazovanja u Istarskoj županiji. Projekt vrijedan 61,7 milijuna kuna zajednički i u jednakim omjerima financiraju Županija i Grad Pula.

Kako teku radovi na gradilištu danas su, iz prve ruke, imali priliku vidjeti obnašatelj dužnosti istarskog župana Fabrizio Radin i pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Izvođač radova je na današnji dan uspio izvršiti oko 75 % građevinskih radova, a njihov završetak očekuje se tokom ovog proljeća. Uslijedit će faza opremanja škole, a učenici bi u novo zdanje trebali krenuti od školske godine 2021./2022.

Radovi na konstrukciji i krovu u potpunosti su dovršeni. Gruba obrada unutarnjih površina završena je na svim katovima, te se na svim katovima, osim na drugom katu, krenulo s montažom rasvjetnih tijela, ventil konvektora i sl. Prema riječima voditelja projekta Filipa Banovca, postavljanje keramike dovršeno je do oko 80 %, a započinje i priprema za postavljanje PVC obloga. Fasaderski radovi se dovršavaju. Nadalje, u okolišu su dovršeni svi grubi radovi na postavljanju instalacija te se započelo s pripremom okoliša za postavljanje završnih podnih obloga - betonskih opločnika.  Izveden je i novi betonski ogradni zid prema susjednim česticama. Elektro i strojarski radovi prate izvođenje građevinsko-obrtničkih radova.

Stara zgrada Medicinske škole sagrađena je 1957. godine, a radi dugogodišnjeg neodržavanja bila je u derutnom stanju te se tijekom razrade Programskog rješenja pokazalo racionalnijim, optimalnijim, funkcionalnijim i kvalitetnijim rješenjem postojeću zgradu u potpunosti ukloniti i izgraditi novu zamjensku građevinu. Škola je zbog nemogućih uvjeta rada privremeno preseljena na drugu lokaciju, u okviru zgrade bivše kirurgije Opće bolnice u Puli. Prostori su 2010. godine privremeno osposobljeni kako bi se mogla odvijati nastava te je bilo nužno krenuti s izgradnjom i opremanjem objekta u kojem će se trajno smjestiti Medicinska škola Pula. Stara građevina je 2016. godine srušena, a radovi na izgradnji nove započeli su u veljači prošle godine.

Nekadašnja škola sadržavala je samo četiri učionice na 470 kvadrata, dok će se novim rješenjem osigurati prostori za smještaj 9 općih učionica, 7 specijaliziranih učionica, 3 praktikuma, 3 laboratorija, kabineta za nastavnike, bibliotečno-informatičkog centra, prostora za više namjena, kuhinje i blagovaonice, učeničkog kluba, prostora za organizaciju i koordinaciju rada, sanitarija za nastavnike i učenike te ostalih pratećih prostora. Projektnim rješenjem predviđena je zgrada koncipirana kao višekatnica s podrumskom etažom, prizemljem i dva kata, neto korisne površine od 3.916 m², odnosno bruto razvijene površine od 4.319 m², čime će se stvoriti prostorni uvjeti za školovanje 400 učenika u 13-16 razrednih odjela, u jednoj smjeni. Medicinska škola Pula trenutačno ima upisano 319 učenika u 14 razrednih odjela.

Sadašnji prostorni uvjeti omogućavaju školovanje u nastavnim programima: medicinske sestre/tehničari opće zdravstvene njege, fizioterapeutski tehničari i primalje asistentice, dok će izgradnja nove zamjenske zgrade Medicinske škole Pula omogućiti i uvođenje novih nastavnih programa za koje postoji potreba: dentalni asistenti, farmaceutski tehničari, zdravstveno-laboratorijski tehničari i sanitarni tehničari.

Gradilište medicinske škole u Puli

Foto: Grad Pula/ustupljena fotografija

Foto: Grad Pula/ustupljena fotografija

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.