Hrvatski radio

Radio Pula

Izgradnja nove pulske Opće bolnice teče prema planu

27.09.2019.

16:43

Autor: Slađana Bukovac

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Foto: - / -

Nastavljaju se radovi u pulskoj bolnici, koja bi kad bude dovršena trebala biti najsuvremenija bolnica u Hrvatskoj, istaknuto je prilikom obilaska gradilišta bolnice. Za dovršetak bit će potrebno još dvjesto milijuna kuna. Ta su sredstva bila predviđena troškovnikom, ali su u međuvremenu smanjena.

Zbog tadašnjih kriterija HABOR-a, bolnica je svoj troškovnik morala smanjiti za 200 milijuna kuna. U međuvremenu joj je iznova odobren trošak u iznosu prvobitnog proračuna, tako da je odabran kreditor, a istarska će županija podržati dodatno zaduženje. Unatoč tomu što su se u međuvremenu zakonski standardi za gradnju medicinskih ustanova postali zahtjevniji, a poskupjeli su i građevinski radovi, bolnica će i dalje stajati 50 milijuna kuna manje nego što je to predviđeno 2011. godine.

Dio novog zaduženja sufinancirat će županija.

Potpuni dovršetak bolnice očekuje se naime krajem naredne, ili početkom 2021. godine. Manja zgrada, takozvani objekt 2, prošla je tehnički pregled.

U prosincu se očekuje pražnjenje ginekologije, čija će obnova trajati godinu dana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.