Hrvatski radio

Radio Pula

Izgradnja novog dječjeg vrtića u Žminju

18.05.2020.

17:37

Autor: Klara Dujmović

foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

Foto: - / -

Općina Žminj u središnjoj Istri nastavlja podizati kakvoću života svojih žitelja. Kako je to općina u kojoj natalitet raste, jedan od važnijih projekata je izgradnja novog dječjeg vrtića. Gradi se uz pomoć europskog novca.

U međuvremenu u postojećem je vrtiću, zbog epidemioloških preporuka, tek manji broj djece. 

-

Radi se prema naputcima epidemioloških službi. Mališani se primaju prema odgojnim skupinama, odvojeno. U zgradu nitko ne može.

Nevija Jedrejčić, ravnateljica vrtića

"Moram reći da sam izuzetno ponosna i zahvalna roditeljima i zaposlenicima koji su djecu pripremili na jedan poseban način. Djeca su normalno reagirala kao da su svaki dan u vrtiću oni ulaze, odgovorno sa svim naputcima koje smo mi dali u vrtiću."

U vrtiću se vratilo dvadeset od devedeset mališana. No, potrebe su daleko veće. Stoga se krenulo u izgradnju novoga vrtića. U 1400 četvornih metara prostora moći će primiti 4 vrtićke i 2 jasličke skupine. Zgrada se već nazire.

Marko Kontošić, izvođač radova

"Trenutno smo u fazi izgradnje prizemlja. Završili smo sa zidanjem i krenuli sa šalovanjem ploče, međukatne. Čim se riješi dalekovod, planiramo nastaviti betonirati ploču i mastaviti zidanje drugog kata."

Najveći dio novca potreban za gradnju vrtića dobiven je iz europskih fondova.

željko plavčić, načelnik Žminja

"Gotovo 11 milijuna i 200 tisuća kuna i financira se 85% iz proračuna Eurospke unije, dok ostatak financiramo sredstvima općine Žminj koje namjeravamo namiriti kroz određene prodaje i komunalne doprinose."

Završetak ove vrijedne investicije planira se na proljeće iduće godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 dana

EUROPA 27

SLAVEN KLIČEK