Hrvatski radio

Radio Pula

Izložba istarskog goveda u Višnjanu

27.07.2015.

10:37

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Višnjanu je u nedjelju održana 17. izložba istarskog goveda, na koju su uzgajivači iz Istre doveli pedesetak rasplodnih grla. Te su životinje banka gena ove plemenite autohtone pasmine.

Iako je iza uzgajivača četvrt stoljeća borbe za spas istarskog goveda, a broj im je od početnih stotinjak narastao na oko tisuću i pol grla svih kategorija, ta je životinja još uvijek ugrožena, kaže Aldo Štifanić predsjednik Saveza uzgajivača istarskog goveda.

Do kraja godine, nakon buše i slavonskog podolca, i istarsko govedo dobit će svoje rodoslovlje, najavila je Vesna Bulić iz Hrvatske poljoprivredne agencije.

Iz godine u godinu sve je manje poticaja za istarsko govedo pa uzgajivači ne vide neku računicu u nastavku proizvodnje. No, Mario Gašparini, čija je krava Sarnela šampionka višnjanske izložbe, ipak ne misli odustati.

Uz korištenje mesa istarskog goveda, sve se više govori i o iskorištavanju mlijeka. To je mlijeko po kakvoći slično ovčjem, a sir bi na tržištu, zbog malih količina i osebujnosti, mogao postati nova istarska delicija.

Više možete poslušati u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.