Hrvatski radio

Radio Pula

Izložba "Kaštel u cvatu" akademske kiparice Ide Blažičko

13.08.2021.

12:13

Autor: Tomislav Šikić

Foto: POU Buje/ustupljena fotografija

Foto: POU Buje/ustupljena fotografija

Foto: - / -

Izložba "Kaštel u cvatu" akademske kiparice Ide Blažičko održat će se u 20 sati i 30 minuta pored momjanskog Kaštela. Izložba je najavljena kao "metaforičko vraćanje sjaja Kaštelu Rota nagovješćujući njegov puni sjaj kao rezultat obnove koja je u tijeku".

Ida Blažičko diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2007., studijski boravila na Indiana University of Pennsylvania (SAD), a na Kineskoj akademiji umjetnosti u Hangzhou 2012. godine doktorirala s disertacijom na temu Sustainable Public Art: Re-creating Urban Environment, gdje je i gostujuća profesorica. Na temu biomimetike doktorirala je 2016. pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (Biomimetika u službi umjetnosti). 

U javnim prostorima realizirala je skulpture od čelika Vjetar (Šangaj, 2011.),Vjetar II (Hangzhou, 2012.) i Kakva tišina – u pećinu ponire zrika cikada (San Vito al Tagliamento, 2017.). Tijekom 2017. boravi na umjetničkoj rezidenciji Cité Internationale des Arts u Parizu, te izlaže ambijentalnu skulpturu Blossoms u javnom prostoru grada. Godine 2018. skulptura Val uvrštena je u zbirku Fondacije Ado Furlan (Pordenone, Italija).

U okviru Bijenala suvremene tekstilne umjetnosti Contextile, 2018. umjetnički je boravila u portugalskom gradu Guimarães te realizirala prostorno specifičnu skulpturu Traces of Time temeljenu na bogatoj kulturno-povijesnoj i etnografskoj baštini te suvremenom kontekstu. Povodom projekta „Okolo“, posvećenog umjetničkom istraživanju Zagreba putem umjetničkih intervencija u samo tkivo grada koje oživljavaju gradske prostore, sudjeluje s Alexom Brajkovićem na osmišljavanju, realizaciji i postavu ambijentalne svjetlosno-akustične instalacije Singing Forest u Parku Bele IV.

Trenutačno izlaže skulpturu Whiteness u Vovkovom vrtu dvorca Khislstein iz 13. stoljeća u Kranju povodom Biennala tekstilne umetnosti BIEN 2021.

Docentica je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti i dopredsjednica Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) u Zagrebu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.