Hrvatski radio

Radio Pula

Izložba "Palež u sjećanjima" u Domu antifašista u Puli

09.01.2017.

12:26

Autor: Jana Radić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Palež u sjećanjima" naziv je izložbe koja se večeras otvara u Domu antifašista u Puli. Riječ je o fotografijama spaljenih sela tijekom Drugoga svjetskog rata na području nekadašnje Julijske krajine uz dokumentirana svjedočanstva preživjelih.

Putujuća fotografska izložba "Palež u sjećanjima" dio je šireg projekta kojeg provodi Univerza na Primorskem već godinu i pol s ciljem podsjećanja na ovaj dio povijesti. Povezujemo stradanja hrvatske, slovenske i talijanske Istre, željeli smo podsjetiti na taj potresan dio naše prošlosti, kaže jedan od organizatora, Igor Jovanović iz Istarskog povijesnog društva. O tome svjedoče fotografije, ali i video materijal koji donosi svjedočanstva preživjelih, kaže Jovanović. 

Večerašnje otvorenje je u 18 sati, a osim izloženih fotografija posjetitelji će moći pogledati i film Elvisa Lenića "9. januar" koji se bavi fašističkim ubijanjima u istarskom selu Bokordići 1944. godine. Izložba "Palež u sjećanjima" moći će se pogledati u pulskome Domu antifašista do četvrtka. Organizatori su Istarsko povijesno društvo i Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Pule. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.