Hrvatski radio

Radio Pula

Izložba starih spomenara u Gradskoj knjižnici Poreč

13.02.2022.

11:02

Autor: HRT

Izložba Poreč

Izložba Poreč

Foto: Gradska knjižnica Poreč / ustupljena fotografija

Izložba "Tko se piše, taj se voli" bit će otvorena u Gradskoj knjižnici Poreč u ponedjeljak 14. veljače u 13 sati. Vodi posjetitelje u svijet spomenara, čiji su autori Željka i Igor Novaković iz udruge Retroteka iz Zagreba.

Pisanje spomenara bio je važan dio odrastanja djece i mladih, a svaka ispisana i oslikana bilježnica svjedok je jednog razdoblja, kulture, odrastanja i mode. Spomenar je bio posebna bilježnica, često bogato ukrašena plišem, mesingom ili s pozlaćenim stranicama, koja se brižno čuvala i promišljeno davala na ispunjavanje dragim osobama.


Mnogi su ispisani stihovi, citati i likovne poruke bili i prvi koraci koji su zaljubljeni parovi zajedno učinili. Neke od bilježnica, koje će na izložbi biti predstavljene, preživjele su tri rata. Najstariji od njih, koji ćete imati priliku vidjeti, je spomenar iz 1839. godine.


Ti me pitaš koga volim,

Evo da ti odgovorim:

Brzo čitaj prva slova,

Eto tebi odgovora.


Otvorenje izložbe bit će upriličeno u ponedjeljak, 14. veljače 2022. godine u 13 sati u Gradskoj knjižnici Poreč (Trg Marafor 3), a razgledati se može u radno vrijeme knjižnice sve do 12. ožujka. Za grupne posjete potrebna je najava na broj telefona 434-196 ili na gradska@knjiznicaporec.hr.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.