Hrvatski radio

Radio Pula

Izložba studenata arhitekture o Muzilu

04.07.2015.

12:11

Autor: Jana Radić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

IInstitut konzervacije bečkog Arhitektonskog fakulteta ove je godine za temu rada odabrao pulski poluotok Muzil i njegove povijesne utvrde. Dvadesetak studenata iz cijeloga svijeta osmislilo je revitalizaciju ovog područja koje je bilo pod vojnom upravom više od 150 godina. Svoj su projekt predstavili u pulskoj podzemnoj galeriji Zerostrasse:

 

Kampus, botanički i istraživački centar s laboratorijima, muzeji, škola jedrenja, brodogradilište, marina, ovo je samo dio prijedloga bečkih studenata koji su svoj višemjesečni projekt predstavili Puljanima. Ovaj za građane još uvijek zatvoreni dio Pule mladi arhitekti i njihovi profesori vide kao spoj mora, istarskoga pejzaža i dojmljive povijesti. Predviđaju otvaranje Muzila za novi urbani život.

Upravo su postojeći vojni objekti izazvali najviše interesa kod struke, kaže profesor Johannes Sima. "Svakako bi sačuvali utvrdu Maria Louisa koja priča svoju priču od 1823. godine, u našem projektu mi je ostavljamo upravo takvu kakva je, predložili smo i tunel koji bi povezao tvrđavu s morem. Budući da ovaj dio grada vidimo kao park prirode smatramo da bi trebao biti zatvoren za prometovanje automobilima te da bi građani ovdje dolazili javnim prijevozom. Muzil bi svakako povezali s postojećom pulskom lukom što bi omogućilo napredak grada. Moram priznati da nisam bio iznenađen što građani ne mogu na Muzil sve ove godine, jer kad nešto pripada vojsci nije dostupno običnim ljudima", zaključuje Sima.

A kakva je budućnost Muzila još uvijek nije sasvim poznato. Trenutačno dio poluotoka pripada državi, a dio Gradu Puli. Prema prostornom planu uređenja na tom bi dijelu grada trebali biti hoteli, marina i sportski tereni, no ovaj po mnogima najljepši dio Pule još uvijek nije dostupan građanima.

 

Poslušajte prilog.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.