Hrvatski radio

Radio Pula

Izrađen vertikalni vrt u sklopu Radione Re-Geppetto

29.09.2021.

17:35

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Rojc/ustupljena fotografija

Foto: Rojc/ustupljena fotografija

Foto: - / -

Jučer je održana prva radionica vještina za građane u sklopu programa Radione Re-Geppetto - radionica izrade vertikalnog vrta. Na radionici su građani uz stručno vodstvo izgradili jednu vertikalnu gredicu u dvorištu društvenog centra Rojc u Puli.

U nju su posadili razne vrste salata, blitvu, začinsko bilje, sukulente i cvijeće. Radionicu je vodila Ivana Keller, mag. ing. ekološke poljoprivrede, učiteljica vrtlarstva u Osnovnoj waldorfskoj školi u Rijeci, permakulturna dizajnerica te članica Tranzicijske inicijative Rijeka. 

Od babilonskih visećih vrtova pa sve do današnjih biotekturnih građevina (op.a. biotektura je uvođenje živih ekosustava u postojeću arhitekturu) čovjek traži i primjenjuje rješenja kako bi približio biljke svome domu. Sve više ljudi živi u gradovima pa je i potreba za urbanom poljoprivredom i vrtlarstvom sve veća. U urbanim zonama vrtlariti se može unatoč onečišćenju s prometnica i iz industrijskih postrojenja. Prostora u gradu za uzgoj biljaka ima, betonskih, a i zemljanih površina. Vertikalni vrtovi idealno su rješenje za urbane vrtove, osim što štede prostor, mogu se napraviti od različitih već korištenih materijala te su vrlo pogodni za uzgoj biljaka na balkonima, terasama, dvorištima, vrtovima, u kućama i po fasadama. U njima se mogu uzgajati začinske, lisnate, plodovite te aromatske biljke plitkog korijena.  

Za izradu vertikalnog vrta  korištene su rabljene palete, stari tekstil  za sadne džepove, kamenčići za drenažu u sadnim džepovima, zemlja, kompost te sadnice. Interes građana za radionicu je bio jako velik, puno veći od  raspoloživih mjesta.  U sklopu programa Radione Re-Geppetto očekuje nas još sedam besplatnih radionica vještina za građane različite tematike, od radionice redizajna tekstila do radionice izrade shabby chic namještaja! Svakog  mjeseca će biti organizirana po jedna radionica vještina. 

Događaj se provodi u okviru projekta Projekt "ROJC: Razvijamo-Omogućavamo-Jačamo-Cijenimo“ provodi Savez udruga Rojca u partnerstvu s Gradom Pula-Pola i udrugama Zelena Istra, Čarobnjakov šešir i Merlin.

Galerija
Foto: Rojc/ustupljena fotografija, Foto: -/-
Foto: Rojc/ustupljena fotografija, Foto: -/-Foto: Rojc/ustupljena fotografija, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.