Hrvatski radio

Radio Pula

Izumio ekološke baterije na slanu vodu

17.10.2013.

15:17

Autor: Slađana Bukovac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Međunarodnoj izložbi inovacija velik je interes izazvao izumitelj Ramonaj Naser. Njegov se izum zasigurno neće dopasti proizvođačima baterija, ali bi svakako trebao biti zanimljiv potrošačima.

Oltar osvijetljen slanom vodom. Nije međugorsko, nego inovacijsko čudo. Umirovljeni serviser zrakoplova Ramonaj Naser iz Vodnjana osmislio je baterije koje ne onečišćuju okoliš, a proizvodnja im je gotovo besplatna.

Kao do mnogih velikih izuma, i do ovog je došlo slučajno. Izumitelj Ramonaj Naser kaže da je tražio elektrolizu kako bi napravio praskave plinove za automobil kad je uočio da imao izvor ili ne imao, dobiva istu pojavu što je iskoristio za proizvodnju energije.

Bakrena žica, malo magnezija, pamučna vata i slana voda. Dovoljno je to da te lampice u ranosrednjovjekovnoj crkvici svete Foške bez prestanka svijetle mjesec dana. Rasvjeta na vodu iznimno je dobrodošla u mjestu koje nema struju.
Dok čeka investitore, Ramonaj Naser planira osvijetliti još neke crkve na Vodnjaštini. Razmišlja i o tome da svoj izum za blagdan Svih svetih ugradi u lampione.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.