Hrvatski radio

Radio Pula

Izvješće o kvaliteti zraka na Kaštijunu za 2020. godinu

18.03.2021.

09:13

Autor: Tomislav Šikić

Foto: snimka zaslona/ŽCGO Kaštijun

Foto: snimka zaslona/ŽCGO Kaštijun

Foto: - / -

U 2020. godini kvaliteta zraka na područje Kaštijuna i dalje je prve kategorije, što znači da je zrak čist te da nisu prekoračene granične vrijednosti praćenih parametara, izvijestili su iz Županijskog centra za gospodarenje otpadom.

U skladu sa Zakonom o zaštiti zraka, kategorije kvalitete zraka utvrđuju se za svaki parametar posebno, a u odnosu na zaštitu zdravlja ljudi, kvalitetu življenja, zaštitu vegetacije i ekosustava.

Iz ŽCGO-a ističu da za ocjenu kvalitete zraka za lebdeće čestice PM2,5 nije propisana dnevna ili satna granična vrijednost nego se promatra isključivo srednja godišnja vrijednost, koja je prema Izvješću za 2020. godinu bila značajno ispod dozvoljene granične vrijednosti.

"Od početka 2021. godine, ŽCGO Kaštijun je nastavio s redovnim radom u okviru kapaciteta uobičajenih za ovaj dio godine, bez bilo kakvih dodatnih aktivnosti koje bi mogle utjecati na kvalitetu zraka na Kaštijunu, ističu u ŽCGO-u.

Prema mišljenju akreditiranog laboratorija kojem je povjereno praćenje kvalitete zraka na AMP Kaštijun, povremene povišene koncentracije čestica PM10 i PM2,5  mogu se pripisati i meteorološkim uvjetima (niske temperature i temperaturna inverzija), spaljivanju korova ili zelenog granja u okolici Kaštijuna, ali i globalnom kretanju čestica u zraku, kao primjerice 24. veljače kad je Svjetska meteorološka organizacije objavila da iznad Europe i sjeverne Afrike “kruži” 14 milijuna tona saharske prašine. Navedene situacije utječu na izmjerene vrijednosti na AMP Kaštijun, međutim ne znači da su iste posljedica rada Centra i u javnosti se ponekad neosnovano dovode u direktnu vezu s radom Centra.

Obveza tvrtke Kaštijun d.o.o. je putem automatske postaje za praćenje kvalitete zraka osigurati kontinuirano praćenje zadanih/propisanih parametara, što svakodnevno i činimo. Praćenje kvalitete zraka, sukladno zakonu, obavlja akreditirani laboratorij EKONERG d.o.o. ovlašten od strane resornog Ministarstva, svi podaci prenose se na mrežne stranicame Ministarstva, a  dostupni su i putem stranice www.kastijun.hr.

Tvrtka Kaštijun putem akreditiranih i ovlaštenih laboratorija redovito provodi i sva ostala mjerenja definirana Okolišnom dozvolom - emisije u zrak, emisija u vode, praćenje stanja podzemnih voda te praćenje kvalitete zraka putem automatske mjerene postaje.

Tijekom 2020. godine proveden je nadzor od strane osam inspekcija i nisu utvrđena odstupanja niti nepravilnosti u radu. Iz svega navedenog vidljivo je kako odgovorno upravljamo zaštitom okoliša i da ŽCGO Kaštijun radi u skladu sa svim propisima i Okolišnom dozvolom", stoji u priopćenju Županisjkoga centra za gospodarenje otpadom Kaštijun.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.